Alexandru Rafila, cel care va deschide lista PSD pentru Camera Deputaților în București, a declarat la Digi 24 că nu a votat cu Viorica Dăncilă la prezidențiale și că a participat la protestele din Piața Victoriei împotriva modificării Legilor Justiției de către guvernul PSD condus de Grindeanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu am votat-o pe Viorica Dăncilă. Dumneavoastră aţi fi votat cu Viorica Dăncilă dacă eraţi membru al PSD? Nu puteam. Viorica Dăncilă este o persoană respectabilă, nu am absolut nimic cu dânsa, dar, această calitate de preşedinte al partidului, de prim-ministru, trebuie ocupată – mai ales dacă vorbim de un partid mare – de o persoană care are abilităţi nu numai manageriale, trebuie să aibă o cunoaştere profundă din mai multe domenii şi trebuie să aibă abilităţi de comunicare”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă ar mai ieși la proteste într-o situație similară, Rafila a spus că nu va ezita, că nu se consideră un om înrolat politic ci că va face întotdeauna ceea ce îi dictează conștiința, chiar dacă printre șefii partidului se numără Sorin Grindeanu, cel împotriva căruia protestase.

Întrebat de presă de ce a ales PSD după ce a refuzat oferta altui partid de a candida la Primăria București, Rafila a spus că administrația locală nu este aria sa de expertiză.

"Cunosc PSD, nu-l cunosc de mult pe domnul Ciolacu dar am avut o întâlnire deschisă, fără condiții și dânsul a înțeles că eu mai întâi sunt medic și voi respecta întotdeauna conștiința profesională, și abia apoi voi fi membru de partid. De ce PSD? Pentru că după această propunere nu am primit o altă propunere în acest sens și nu cred că apartenența la un partid trebuie să fie considerată o vină. Spectrul politic trebuie profesionalizat", a declarat Rafila.

Întrebat dacă se pot organiza alegeri pe 6 decembrie, Rafila a răspuns: ”Vor fi decisive următoarele două săptămâni. Dacă trendul ascendent va fi rapid crescător, trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legate de momentul oportun. Nu pot face pronosticuri. Cei care au responsabilitatea, la guvern și Ministerul Sănătății, vor putea să decidă în consecință pe baza datelor de la INSP”.

Alexandru Rafila este şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. A absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004.

Din 2000 a activat ca medic primar în specialităţile de medicină de laborator / microbiologie şi sănătate publică. A fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a deţinut funcţiile de Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică, fiind şi în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătăţii pe problema politicilor de sănătate.

Rafila este în prezent reprezentant OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.