Dacia confirmă faptul că prima sa mașină electrică va fi produsă în China, unde este produs și micul SUV Renault K-ZE ce are multe în comun cu Spring. Numele mașinii a fost ales fiindcă este scurt și ușor de reținut, spun cei de la companie care se referă la mașină ca fiind ”a treia revoluție de la Dacia”, după Logan și Duster. Mașina va fi lansată în prima parte din 2021 pentru car-sharing și va ajunge în toamna anului viitor la clienții persoane fizice. Viteza maximă este 125 km/h, autonomie promisă este 225 km.

Dacia SpringFoto: Dacia

Unde va fi produs Spring? ”Partea de inginerie a fost realizată de grupul Renault pe o platformă a alianței, iar producția este în China care este cea mai mare piață pentru mașini electrice, are un ecosistem complet dezvoltat și ne permite să aducem Spring în Europa cât mai repede”, spune Mihai Bordeanu director de marketing la Dacia.

Oficialul Dacia nu a dorit să spună cât va costa Spring, dar a insistat pe faptul că va fi cel mai ieftin model electric din Europa. Prețurile vor fi anunțate mai aproape de momentul lansării.

De ce numele Spring? ”Spring, precum anotimpul (primăvara n. r.) are multă putere, dinamism, energie. Este un vehicul revoluționar și reprezintă a treia revoluție de la Dacia, după Logan și Duster. Spring este un nume scurt și ușor de înțeles, este solid precum o Dacie”, mai spune Bordeanu.

Renault a început în toamna lui 2019 producția în China a micului SUV Renault K-ZE care este construit împreună cu compania chineză Dongfeng. În China, K-ZE costă 9.000 de euro după aplicarea subvențiilor. Decizia de a construi Spring în China NU este o surpriză, iar pentru a construi pe viitor mașina în România, Franța sau Maroc va fi nevoie de investiții în retehnologizarea respectivei uzine, în timp ce în China producția poate începe rapid.

Date tehnice

Dimensiuni

Lungime : 3 734 mm

Lățime : 1 622 mm (1 770 mm cu oglinzile retrovizoare)

Înălțime : 1 516 mm

Ampatament : 2 423 mm

Gardă la sol gol : 150 mm

Motor

Motor electric 33 kW (44 CP)

Baterie : 26,8 kWh

Încărcare : AC până la 6,6 kW / DC până la 30 kW (opțional)

Autonomie : 225 km WLTP / 295 km WLTP City

Viteză maximă : 125 km/h