La unele secții de votare pentru alegerile locale oamenii stau la rând să voteze, în condițiile măsurilor stricte generate de pandemie, care implică accesul unui număr limitat de oameni în secțiile de votare. Secțiile de votare se închid la ora 21.00.

Coada la o sectie de votare din GhenceaFoto: Gabriel Bejan

La o secție de votare din noul Popești (cartierul nou de blocuri), oamenii stăteau la rând să voteze duminică dimineață.

Situația a fost semnalată la mai multe secții de votare.

De altfel, și premierul Ludovic Orban, care a votat la Şcoala Gimnazială Maica Domnului din Capitală, a stat la rând aproximativ 30 de minute pentru a putea vota. Întrebat despre faptul că a stat la rând, Orban a spus că sunt nişte reguli sanitare care sunt necesare pentru a limita transmiterea. ”Eram pregătit să stau şi mai mult la coadă. Se poate vota pe parcursul întregii zile”, a afirmat premierul. El a precizat că a luat legătura cu reprezentanții MAI și ai AEP să fluidizeze votul pentru ca durata de aşteptare să fie cât mai mică.

Conform normelor impuse de pandemie, alegătorii trebuie să intre pe rând în secția de votare, astfel încât numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, să nu fie mai mare de 15.

La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară încheiat procesul de vot și închide secția. Alegătorii care la ora 21.00 se află în incinta secției de vot pot să își exercite dreptul de vot.

După primele trei ore de vot la alegerile locale 2020, la urne s-au prezentat 1.398.356 de persoane, o prezență de 7,64 %, potrivit centralizării Biroului Electoral Central. Acum patru ani, la locale, la ora 10.00 era o prezență la vot de 7,93%. În București, prezența la vot era, la ora 10.00, de 6.06%, față de 4,36% la localele din 2016.

Alegeri locale 2020 LIVE. Ziua votului și rezultate exit-poll, după ora 21. HotNews.ro prezintă în timp real desfășurarea votului și va prezenta rezultate alegeri locale 2020, exit-poll CURS-Avangarde, la ora 21.00