Traian Băsescu o acuză pe Gabriela Firea că a transferat „bani de la Crescent, fosta companie a Securității în compania ei”. Fostul președinte a prezentat, în cadrul emisiunii HotNews LIVE, un document despre care a spus că este un contract care arată „cum a făcut dna Firea să ia dolarii lui Ceaușescu să-i pună în buzunarele ei”.

Basescu o ataca pe FireaFoto: Hotnews

„Firea e un om corupt până în măduva oaselor, acestă arătare care se îngrijește de oameni este falsă. E un om profund corupt care face bani și din piatră seacă, un om care a distrus aparatul de funcționare a Primăriei, aducând o pelagră administrativă de prin județul Ilfov care nimic de-a face cu Bucureștiul. Atunci când plânge de mila pensionarilor, a transferat bani din Crescent, fosta companie a Securității, în compania ei. 2,5 milioane de dolari. A transferat în Casa Press. Vă pot arăta și semnătura doamnei Firea pe acte prin care împrumută bani de la Crescent Maritime din Cipru, banii Securității. Cum a făcut dna Firea să ia dolarii lui Ceaușescu să-i pună în buzunarele ei? Contractul de împrumut , 100.000 de euro și aici semnătura augustei și preacinstitei Firea. Împrumută 100 de mii de euro pe care se obligă să-i dea înapoi până la sfârșitul anului, dar la sfârșitul anului spune că se mărește împrumutul cu 400 de mii plus 1,8 milioane. După aceea tot prelungește acest împrumut fără dobândă.”, a spus Băsescu.

Cele mai importante declarații:

  • Eu am participat la orice întâlnire mi s-a oferit. Singura întâlnire la care nu particip e la Digi 24, și a anulat-o pentru că n-au vrut să vină.
  • Suntem loviți de un virus extrem de ticălos, perfid și trebuie să ne pregătim de următoarele pandemii. Trebuie să fim pregătiți de ce e mai rău, natura nu ne e un prieten în momentul de față.
  • Mi s-a părut mai important decât să-mi mențin aura de invincibil participarea la o competiție corectă. A nu participa la aceste alegeri mi s-a părut un non-combat, ca și cum am vândut meciul. După mintea unora trebuia să facem un non-combat.
  • Dacă trebuie căutat un vinovat să se ducă la Orban și Barna și să-i întrebe de ce au refuzat în alianță un partid care are în București 10%
  • De la instalarea Guvernului înțelegerea a fost că la București vom participa într-o alianță care să-l susțină pe Nicușor Dan. Cu 7 zile înainte ne-au anunțat că nu mai vor.
  • Pur și simplu a fost o respingere seacă, nu mai intrați în alianță. În condițiile în care noi i-am salvat după de la moțiunea de cenzură. Ieri când s-a pus problema 40%, PMP nu a fost de acord. Am fost partener loial.
  • Acum să ne ceară să umblăm la ușile lui Nicușor, avem o traistă cu voturi, ia-le? Cred că Nicușor va ajunge primar.
  • Firea e un om corupt până în măduva oaselor, acestă arătare care se îngrijește de oameni este falsă.
  • E un om profund corupt care face bani și din piatră seacă, un om care a distrus aparatul de funcționare a Primăriei, aducând o pelagră administrativă de prin județul Ilfov care nimic de-a face cu Bucureștiul. Atunci când plânge de mila pensionarilor, a transferat bani din Crescent, fosta companie a Securității, în compania ei. 2,5 milioane de dolari. A transferat în Casa Press. Vă pot arăta și semnătura doamnei Firea pe acte prin care împrumută bani de la Crescent Maritime din Cipru, banii Securității. Cum a făcut dna Firea să ia dolarii de la Ceaușescu să ajungă în buzunarele ei? Contractul de împrumut , 100.000 de euro și aici semnătura augustei și preacinstitei Firea. Împrumută 100 de mii de euro pe care se obligă să-i dea înapoi până la sfârșitul anului, dar la sfârșitul anului spune că se mărește împrumutul cu 400 de mii plus 1,8 milioane. După aceea tot prelungește acest împrumut fără dobândă.
  • Principiul în administrația locală este să nu blochezi. Au fost proiecte la care PMP s-a opus, nu era buricul pământului.
  • Politică se face la Parlament, la administrația locală se administrează. La București administrația a fost de a cumpăra, nu de a se face.
  • Despre Pasajul Ciurel: E mai de râs decât un viraj la dreapta. Conceptul acestui pasaj e să ia traficul de pe splai să să-l ducă în autostrada București-Pitești. Dna Firea a întors traficul de pe Splai pe Iuliu Maniu.
  • Greșeala dnei Firea e că n-a dus-o capul. Cum să te duci să inaugurezi un pod neterminat. E la fel ce au făcut Iohannis și Orban, s-au tras cu trenul până la aeroport. Îi invit la o nouă inaugurare, mi-am zugrăvit casa, să vină Iohannis cu Orban să taie panglica.
  • Credeți că eu o uit pe Firea când ieșea ca mare senatoare din Comisia Nana și îmi înfiera fiica cu mânie proletară? Credeți că uit? Și-a bătut joc de copilul meu, credeți că o pot ierta pentru asta? Niciodată.
  • Dacă cineva are de căutat un responsabil să-i întrebe de ce a scos PMP din Alianță în ultima clipă?
  • Cea mai gravă problemă a Bucureștiului este gunoiul. Când bate vântul dinspre Glina, în București pute. Acea groapă ecologică ne îmbâcsește aerul. Trebuie investit într-o uzină de procesare a gunoiului menajer. E o uzină care produce energie electrică. Va fi o uzină care se întinde pe hectare. Modelul este suedez. Costă cca 300 de milioane de euro.
  • Introdus masiv un program de valorificare a energiei din soare. Un panou prin care îți închizi o parte din balcon și ai apă caldă 8 luni din 10.
  • A doua zonă de diminuare a consumurilor energetice este instalarea a două microcentrale, una în Nord, una în Titan.
  • Izolarea locuințelor este prioritară. În capitală s-au izolat 10% din blocuri. Recomandarea CE e să se facă izolare de poliester de 10 cm grafitat.
  • Instalarea de panouri este permanent de-a lungul a 4 ani. La fel izolarea termică. Nu sunt lucrări care se pot realiza într-un mandat.
  • Cele două centrale trebuie montate până în anul 3.
  • Despre trafic: Constat că Firea ne-a ajutat enorm cu parcările. pasajul Ciurel a devenit o mare parcare de suprafață (râde). Fluidizarea nu se poate face decât prin pasaje subterane: Pasajul de la Răzoare și la Banu Manta - trebuie făcut ori de pe Mihalache sau la ieșirea de pe Pasajul Basarab cu o ramificație către Piața Victoriei și Aviatorilor. Pasaj la Arcul de Triumf.
  • Pasajul de la Piața Romană: Când s-a făcut pasajul Basarab îmi veneau toți locatarii cu preoți, cu crucea, și spuneau că o să le treacă mașina prin dormitor. Întotdeauna lucrările de acest tip generează nemulțumirea celor care locuiesc în apropiere și poate nemulțumirea estetică a unor arhitecți. Piața Romană e una din marea problemă.
    O altă soluție pentru trafic: parcările la Gara de Nord și la Piața Constituției. Dar nu rezolvă problema. Marea problemă este dacă facem parcări subterane între blocuri. Nu văd altă soluție pentru București.
  • Dacă va pierde: Ca orice democrat voi spune am pierdut și cu asta basta.
  • Despre companiile municipale: Firea e bolșevică, nu a înțeles. Eu am scos companiile municipale și le-am făcut companii autonome care să lucreze pe piața liberă. Primul lucru care trebuie făcut este un audit financiar și abia pe urmă desființate. Trebuie văzut ce se va întâmplat cu banii. Firea ne vorbește cu tupeu de sănătate când nu dă apă caldă să se spele pe mâini.
  • Eu un program pe care îl voi susține și îl voi finanța mai mult: FIV. Mi se pare că ăsta a fost singurul program de mare însemnătate.
  • Subvenția apă caldă și căldură: E foarte mare. În primul rând municipalitatea trebuie să facă ea ce are de făcut să reducă pierderile.
  • Sunt convins că Patriarhul Daniel are suficiente surse de financiare ca să nu mai aibă nevoie de bani de la Primărie.
  • Despre CNSAS: În mod cert o să câștig procesul la Înalta Curte. Mi se pare că s-a făcut o execuție.
    Întrebare cititor despre Elena Udrea: Traian Băsescu nu răspunde și se retrage din emisiune.