Preşedintele republican american Donald Trump, care candidează pentru un nou mandat, a salutat 'viaţa excepţională' a judecătoarei Ruth Bader Ginsburg de la Curtea Supremă, după ce a aflat la sfârşitul unei deplasări electorale în Minnesota de decesul său, vineri, la vârsta de 87 de ani, în timp ce candidatul democrat Joe Biden a spus că succesorul trebuie desemnat de viitorul lider de la Casa Albă, ales la scrutinul de la 3 noiembrie, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A murit? Nu eram la curent. A dus o viaţă excepţională", a reacţionat preşedintele republican, care era pe scenă pe punctul de a susţine un discurs în oraşul Bemidji din Minnesota în momentul în care Curtea Supremă anunţa decesul judecătoarei.

Puţin mai târziu, el i-a adus un omagiu printr-un comunicat mai solemn, fără a preciza dacă intenţionează să numească rapid un succesor.

"Astăzi, Naţiunea plânge după un colos al Dreptului", a scris el. Salutând un 'spirit strălucitor' şi o 'luptătoare', el a spus că deciziile judecătoarei, în special în privinţa drepturilor femeilor, "i-au entuziasmat pe toţi americanii".

Această judecătoare progresistă "a dovedit că putem fi în dezacord fără a fi dezagreabili", a adăugat preşedintele, pe care Ruth Bader Ginsburg l-a calificat drept "impostor" în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, după care şi-a exprimat regretul pentru afirmaţie.

Joe Biden, candidatul democrat la alegeri, a transmis printr-o declaraţie de presă că viitorul judecător de la Curtea Supremă care îi va succeda lui Ruth Bader Ginsburg va trebui desemnat de preşedintele ales la scrutinul de la 3 noiembrie.

"Alegătorii trebuie să aleagă un preşedinte, iar preşedintele trebuie să propună Senatului un judecător", a precizat el.

Anunţul morţii lui Ruth Bader Ginsburg deschide calea unei intense lupte politice, deoarece democraţii se tem ca preşedintele Donald Trump să nu încerce să o înlocuiască printr-un alt judecător, cu siguranţă conservator, înainte de alegerile prezidenţiale.