Experți independenți ai organismului Organizației Națiunilor Unite responsabil de monitorizarea respectării drepturilor omului acuză guvernul președintelui venezuelean Nicolas Maduro de comiterea de crime împotriva umanității, relatează ABC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Experții au publicat miercuri un raport amănunțit și extrem de dur la adresa guvernului venezuelean, afirmând că acesta se face vinovat de execuții extrajudiciare, răpiri, detenții arbitrare și tortură, cerând ca persoanele responsabile să fie trase la răspundere.

Raportul a fost comandat anul trecut de către cele 47 de state membre ale Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, acesta investigând sau examinând aproape 3.000 de abuzuri comise de forțele de securitate venezuelene.

Potrivit raportului, președintele Nicolas Maduro și miniștrii apărării și de interne ai guvernului său au fost la curent cu crimele comise, experții afirmând că forțele și agențiile responsabile de comiterea abuzurilor au fost sub autoritatea și supravegherea directă a înalților oficiali venezueleni.

Raportul de 411 de pagini redactat pentru Consiliul pentru Drepturile Omului reprezintă o analiză amănunțită a acțiunilor întreprinse de forțele venezuelene și se bazează pe interviuri cu victimele și rudele acestora, martori oculari, reprezentanți ai poliției, oficiali guvernamentali și judecători, analizând de asemenea înregistrări video, imagini din satelit și conținut postat pe platformele social media.

„Considerăm că crimele comise fac parte dintr-un atac sistematic și răspândit asupra populației civile”, a declarat Marta Valinas, una din autoarele raportului, aceasta adăugând că „avem motive întemeiate să credem că acestea constituie crime împotriva umanității”, subliniind în mod special execuțiile extrajudiciare și folosirea sistematică a torturii.

„Departe de a fi acte izolate, aceste crime au fost coordonate și comise în conformitate cu politicile statului, cu cunoștința sau sprijinul direct al comandanților forțelor de securitate și al înalților oficiali guvernamentali”.

Articolul 7 al tratatului ONU de înființare a Curții Penale Internaționale definește o crimă împotriva umanității drept un act comis ca parte a unui „atac generalizat și sistematic lansat împotriva unei populații civile”.