Editia de fata, critica si comentata, ne ofera, pentru prima data in traducere din limba germana, schimbul de scrisori dintre regele independentei Romaniei, Carol I, si regina-poeta Elisabeta (Carmen Sylva). Dialogul epistolar ofera o privire amanuntita asupra casniciei regale pe aproape intreaga perioada a vietii celor doi pe tronul Romaniei.

cu-iubire-tandra-elisabeta-mereu-al-tau-credincios-carol-corespondenta-perechii-regale-volumul-i-18691888Foto: Hotnews

Acest prim volum – din cele doua in care e conceputa editia – acopera perioada de pana in 1888: logodna, scurta viata a singurului copil al cuplului, perioada dobandirii independentei si a proclamarii Regatului. Pe langa chestiunile de zi cu zi si de familie, corespondenta princiara/regala este presarata cu detalii despre viata inaltei societati europene si romanesti, despre oamenii de vaza ai tarii – si despre doamnele din cercurile inalte –, despre intrigile politice si despre eforturile de modernizare a tarii.

Editie critica si comentata, note si traducere din germana de Silvia Irina Zimmermann si Romanita Constantinescu

Silvia Irina Zimmermann a studiat la universitatile din Sibiu si Marburg filologie germana si engleza, istoria artei si sociologie; e doctor in literatura germana al Universitatii din Marburg cu o teza despre opera literara a lui Carmen Sylva. A publicat mai multe carti despre personalitatea si insemnatatea primei regine a Romaniei si este initiatoare si coordonatoare a Centrului de Cercetare „Carmen Sylva“ al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied.

Romanita Constantinescu a studiat romanistica si germanistica la Universitatea Bucuresti, iar apoi filologie germana si filozofie la Universitatea Albert‑Ludwig din Freiburg im Breisgau. A sustinut un doctorat la Universitatea din Freiburg, despre strategiile de autojustificare ale naratorului in romanul modern. A publicat o carte despre imaginarul romanesc al frontierei (Pasi pe granita, 2009), precum si studii de limologie si despre literatura Primului Razboi Mondial. A predat cursuri de literatura comparata si teoria literaturii la Universitatea Bucuresti si cursuri de limba, literatura si civilizatie romaneasca la universitatile din Köln, Viena, Mannheim, Mainz si Heidelberg.