Whisky, băutură alcoolică distilată din terci fermentat de cereale (orz, porumb, secară sau grâu) este tradițional îmbătrânită în butoaie de stejar arse și înnegrite la interior, care-i dau culoarea maro distinctă. Spre deosebire de bere, este atâta seriozitate înglobată în acest alcool încât mulți sunt intimidați de navigarea pe undele lui. Imaginea învechită a licorii băute de bărbați în vârstă nu ajută nici ea prea mult. Acesta este doar un ghid de inițiere.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Chiar și numărul de tipuri de whisky într-un magazin de băuturi sau în duty free este impresionant și copleșitor la prima vedere. Dar a ști mai multe despre categorii și înțelegerea propriilor simțuri sunt de ajutor în alegerea whiskyului corect pentru consum propriu. Cele ce diferențiază cu adevărat un whisky de altul sunt proveniența, procesul de distilare și grânele folosite”, spune Angad Singh Gandhi, Glenfiddich India Brand Ambassador.

Chiar așa: whisky sau whiskey?

Depinde unde este făcut. Irlandezii și americanii scriu cu ”e”, în timp ce scoțienii îl lasă deoparte. Canadienii, japonezii și indienii, ceilalți trei mari producători, se iau după scoțieni, ca și aproape tot restul lumii.

Tipuri de whisky

Stilurile abundă prin lume – scoțian, bourbon, japonez, irlandez, Tennessee, canadian, whisky din secară și altele. Când alegeți, țineți minte că prețul va reflecta calitatea adesea, dacă nu întotdeauna. Cele mai ieftine până la gama medie sunt bune pentru consum curent și probabil cea mai bună alegere pentru cocktailuri.

Cele scumpe sunt tradițional rezervate pentru a fi savurate seci sau cu un strop de apă. „Scotchul este cel mai popular din cauza varietății de gusturi apreciate de oameni și pentru faptul că este cunoscut de sute de ani. Cei mai mulți care se gândesc la whisky se gândesc la Scoția”, spune sommelierul Nighil Agawarl, CEO la All Things Nice.

Ce este scotchul?

Scotch este whisky făcut în Scoția din malț sau grâne. „Producția whiskyului în Scoția este o îndeletnicire foarte serioasă. Distilatorii îl îmbătrânesc în butoaie de stejar cel puțin trei ani pentru a fi numit scotch și scriu vârsta celui mai tânăr whisky folosit pe fiecare sticlă. Dacă ești în Anglia și ceri whisky, vei primi scotch”, explică Gandhi.

Așa cum producătorii din Champagne trebuie să facă vinul spumos în regiune pentru a putea fi etichetat ca șampanie, și distilatorii care vor să-și numească produsul „scotch” trebuie să-l facă în Scoția.

Ca și celelalte whiskyuri, scotchul nu este o băutură doar pentru euforie. Băutorii de scotch îi apreciază potența, bogata istorie și tradiția. Este un whisky care trebuie băut simplu și este un digestiv excelent.

Ce este bourbonul?

Probabil ați mai auzit: tot bourbonul este whisky, dar nu toate whiskyurile sunt bourbon. „Pentru ca un whisky să se numească bourbon, mixul de cereale din care este distilat trebuie să conțină cel puțin 51% porumb. Adițional, bourbonul trebuie îmbătrânit numai în butoaie arse noi, în timp ce producătorii scoțieni au libertatea să aleagă între multe feluri de butoaie. Mulți adaugă arome sau caramel pentru a colora whiskyul. Dar producătorii de bourbon nu pot folosi caramel pentru colorare”, explică Agawarl. Singurul lucru care poate fi adăugat la bourbon este apa.

Bourbonul este băutura alcoolică din multe cocktailuri cu whisky. Este ingredientul principal în clasicul Old Fashioned și răcoritorul Mint Julep. Dar profilul său mai dulce strică un Whisky Sour.

Se poate face bourbon în afara Americii?

Nu. Standardele federale care guvernează identitatea bourbonului dictează că „este un produs distinct al Statelor Unite” și că „termenul bourbon nu va fi folosit pentru a descrie un whisky sau whiskey care nu este produs în Statele Unite”. (Architectural Digest)

Citește și: