Un înalt oficial al diplomației germane a îndemnat Regatul Unit să dea dovadă de “mai mult simţ al realității și de pragmatism” în negocierile pentru un acord post-Brexit, care sunt în pană în prezent, într-un interviu pentru AFP, scrie LA LIBRE BELGIQUE, citat de Rador.

Foto:

În acest interviu, realizat marți prin videoconferință la Berlin, ministrul adjunct însărcinat cu afacerile europene, Michael Roth, deplânge și faptul că executivul londonez “pare să nu fie interesat să vorbească mai mult despre problemele de securitate și politică externă” cu UE, a cărei președinție rotativă a fost preluată de Germania la 1 iulie.

“Sunt dezamăgit de faptul că Londra se îndepărtează tot mai mult de declarația politică pe care am convenit-o drept baza a negocierilor”, spune social-democratul însărcinat din 2013 cu problemele europene în Ministerul Afacerilor Externe.

“Aș dori din partea oficialilor de la Londra mai mult simț al realității și pragmatism”, critică el.

De când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, pe 31 ianuarie, cele două părți au început negocieri intense pentru a defini cadrul noii lor relații și a încheia un acord de liber-schimb la finalul perioadei de tranziție, care se încheie pe 31 decembrie.

Dar negocierile patinează în fața refuzului actual al guvernului lui Boris Johnson de a se angaja pe condițiile unei concurențe echitabile și a unui acord echilibrat de pescuit.

E nevoie de “doi pentru a dansa tango”

În ce privește politica de securitate, el estimează că “în lumea post-coronavirus, care va fi fără îndoială inconfortabilă la nivel geopolitic, este cu atât mai important să ai parteneri demni de încredere”.

“Dar este adevărat că e nevoie întotdeauna de doi pentru a dansa tango. În prezent, dansăm cel mult pe loc”, constată el.

Boris Johnson i-a dezamăgit deja pe partenerii săi europeni refuzând, contrar angajamentului luat în declarația politică care consfințește divorțul dintre Regatul Unit și UE, “să instituționalizeze” viitoarele relații în materie de securitate cu UE.

Regatul Unit, în plină redefinire a politicii sale externe în jurul conceptului drag “Brexiterilor” din "Global Britain" (“Marea Britanie mondială”), a declarat deja că - în afară angajamentului său în NATO -, Regatul Unit cooperează deja strâns cu UE, în special în Iran și Libia.

”Joc de echipa”

Negocierile post-Brexit sunt unul din dosarele importante cu care se confruntă Germania în cadrul președinției sale, marcată de criza economică fără precedent legată de pandemia de Covid-19.

La care se adaugă tema legăturii dintre alocarea finanțărilor europene și respectarea principiilor democratice, negocierile cu Parlamentul European pentru adoptarea bugetului multianual al UE, schimbările climatice sau o politică migratorie “solidară și umanitară”, enumeră Michael Roth.

El spune că mai mult ca oricând contează pe sprijinul Franței, în situația în care motorul franco-german a fost recent reactivat cu inițiativa lui Emmanuel Macron și a Angelei Merkel pentru un plan de relansare al UE, care a servit drept bază pentru pachetul de 750 de miliarde de euro aprobat la sfârșitul lunii iulie de șefii de stat și de guvern ai celor 27.

Cancelarul german a acceptat pentru prima dată datorii comune în Europa pentru a ajuta în special țările cele mai afectate de criză, ca Italia sau Spania.

“Motorul franco-german a funcționat tot timpul, chiar dacă trebuie să recunoaștem că uneori a cam tușit”, estimează dl Roth. Este vorba acum să accelereze ritmul, afirmă el, și “să luăm cu noi celelalte țări europene (…) căci Europa este înainte de orice un joc de echipă”.

În această privință, el a salutat numirea unui nou alter ego la Paris, Clément Beaune, fost consilier al șefului statului francez și de acum însărcinat cu Afacerile europene.

“Suntem ambii total devotați Europei, oameni de convingere”, dă el asigurări, “asta creează legături”.