Cel puțin 16 funcționari ai portului din Beirut și ai autorității vamale au fost reținuți în cadrul anchetei cu privire la explozia mortală de marți, relatează AFP.

Beirut, explozieFoto: AFP / AFP / Profimedia

Aceștia sunt ”responsabili din cadrul consiliului de administrație al portului și al administrației vamale, precum și responsabili cu lucrările de întreținere și muncitori care au efectuat lucrări la hangarul 12”, unde se aflau depozitate tone de nitrat de amoniu.

”Șaisprezece persoane sunt reținute ca parte a anchetei”, se arată în declarația procurorului militar, Fadi Akiki, fără ca acesta să specifice data arestării, identitatea sau acuzațiile.

Peste 130 de persoane au murit, iar peste 5.000 de oameni au fost răniți ca urmare a unor explozii care au devastat cartiere întregi.

Potrivit autorităților, la originea exploziei se află 2.750 de tone de nitrat de amoniu depozitat într-un hangar al portului ”fără măsuri de precauție” timp de șase ani.

Autoritățile libaneze spun că depozitul a explodat în urma unui incendiu.

Autoritățile portuare, serviciile vamale și unele servicii de securitate erau conștiente de faptul că acolo sunt depozitate substanțe chimice periculoase, dar dau vina unele pe altele.

Citește și: