​În decembrie 2018, ANAF a demarat un proiect cu fonduri europene privind implementarea SAF-T – fișierul standard de audit. Așa cum HotNews.ro a scris încă de anul trecut: Inspectorii fiscali nu se vor mai duce pe capul contribuabililor pentru orice suspiciune, ci prin sistemul informatic inspectorii vor obține informațiile dorite. Vor merge la firme doar după analiza datelor respective și doar dacă este nevoie. Un document recent al ANAF arată că termenul de finalizare a acțiunilor aferente implementării proiectului este estimat a fi 14 iunie 2021.

Sediu ANAFFoto: Hotnews

Ar fi fost gata mai devreme daca se alocau bani de la început. Pentru detalii citește: Un proiect bun al ANAF pentru contribuabili, întârziat pentru că Teodorovici nu a alocat bani în buget/ Va fi operațional din 2021

În multe țări în care s-a implementat acest proiect, rezultatele au fost pozitive, chiar din prisma veniturilor în plus la buget, spuneau reprezentanții ANAF, anul trecut, într-o conferință.

„În Portugalia, unde s-a implementat SAF-T, gap-ul de TVA s-a redus cu peste 10% în 2 ani. În România avem aceleași speranțe”, declara Mirela Călugăreanu, președinte ANAF.

Potrivit Fiscului, SAF-T va contribui la asigurarea echitãții în derularea activitãților economice, precum și la îmbunãtãțirea conformãrii voluntare prin reducerea efortului ambelelor pãrți în ceea ce privește alocarea resurselor umane și materiale.