Mii de israelieni au ieşit din nou în stradă sâmbătă pentru a cere demisia premierului Benjamin Netanyahu, acuzat de corupţie şi de o proastă gestionare a pandemiei noului coronavirus şi a crizei economice generate de aceasta, transmite Agerpres.

Proteste in Israel (sursa foto-twitter)Foto: Hotnews

Au fost organizate demonstraţii în mai multe localităţi din Israel, în intersecţii sau pe poduri, iar protestatarii purtând măşti de protecţie au afişat pancarte în care l-au acuzat pe Netanyahu de eşecul acţiunilor sale.

În Tel Aviv, sute de manifestanţi au protestat împotriva şomajului şi a lipsei ajutoarelor guvernamentale, potrivit presei locale. Mai mulţi protestatari s-au adunat şi în faţa reşedinţei premierului Netanyahu din Ierusalim, unde organizatorii au raportat prezenţa a mii de oameni care i-au cerut demisia.

De asemenea, israelienii au demonstrat şi în faţa reşedinţei particulare a premierului din Cezareea.

Israelul se confruntă cu un al doilea val de contaminări, iar rata şomajului a depăşit 20% în ultimele luni, comparativ cu 3.4% în luna februarie.

De mai multe săptămâni, protestatarii îşi strigă nemulţumirea faţă de premierul Netanyahu, inculpat în noiembrie 2019 pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Israelul, o ţară cu nouă milioane de locuitori, a înregistrat oficial până în prezent peste 72.000 de cazuri de contaminare şi 523 de decese.

Confruntat cu valul de nemulţumire al populaţiei, premierul Netanyahu, aflat la putere din 2009, a acuzat sâmbătă canalele de televiziune 12 şi 13 că "fac propagandă pentru protestatarii anarhişti de stânga" prin acoperirea mediatică pe larg a mitingurilor acestora.

"Încearcă cu disperare să otrăvească publicul pentru a da jos un prim-ministru de dreapta puternic", susţine Likud, partidul premierului Netanyahu, într-o postare pe Twitter preluată de premier. Acesta a mai acuzat, de asemenea, "mass-media că ignoră natura violentă a protestelor şi apelurile la uciderea premierului şi a familiei sale".