Un bărbat de 50 de ani care a spus că nu vrea ca medicii să facă experimente pe el cu antiviralul Remdesivir a murit sâmbătă după-amiază în Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Era în stare foarte gravă de trei zile, relatează Tion.

RemdesivirFoto: Ulrich Perrey / AFP / Profimedia

Bolnavul de Covid-19 era internat de mai bine de o săptămână la spitalul de la Pădurea Verde și a refuzat tratamentul cu Remdesivir, care se dă în baza unei scheme de tratament ce se aplică doar la trei spitale din România: Timișoara, București și Iași.

Managerul Spitalului „Victor Babeș”, Cristian Oancea, a declarat la Digi24 că a fost pentru prima dată când un pacient a refuzat tratamentul cu remdesivir, în ciuda faptului că i s-au explicat beneficiile.

Pacientul putea fi salvat, dacă medicamentul i se administra la timp, a spus medicul.

„Am avut un pacient care a refuzat tratamentul cu Remdesivir, pe motiv că noi nu facem experimente pe el. A ajuns la Terapie Intensivă, starea lui s-a înrăutățit. Acum putem doar să aplicăm schema standard de tratament suportiv pentru menținerea vieții”, spunea pe 13 iulie Cristian Oancea, directorul spitalului de boli infecțioase, pentru Tion.

Bărbatul de 50 de ani era de trei zile în stare foarte gravă la Terapie Intensivă, iar medicii n-au mai avut ce să facă.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” le administrează pacienților încă din 2 mai tratamentul cu Remdesivir.

Este primul medicament autorizat la nivelul Uniunii Europene în tratamentul împotriva coronavirusului. Se folosește în trei spitale din România, la Timișoara, București și Iași, iar pacienții trebuie să îndeplinească unele criterii. Primul din Timișoara care l-a refuzat este bărbatul care a murit sâmbătă.