Un monument dedicat soldaților naziști într-un mic orășel canadian a fost vandalizat cu spray graffiti, iar acum poliția investighează incidentul ca pe o infracțiune motivată de ură - mișcare care a stupefiat activiștii pentru drepturile omului, relatează The Guardian.

soldati nazistiFoto: Wikipedia

În jurul zilei de 21 iunie, cuvintele ”monument al războiului nazist” au fost scrise cu spray pe un cenotaf care comemorează soldații din Divizia a 14-a SS într-un cimitir din Ontario.

Cenotaful este amplasat într-un cimitir ucrainean din Oakville, iar poliția regională a spus că tratează vandalizarea ca pe unul ”motivat de ură”.

Divizia a 14-a a fost formată din ucraineni care s-au alăturat naziștilor în Al Doilea Război Mondial. Se crede că membrii diviziei au ucis femei și copii polonezi, precum și evrei.

Soldații au fost comemorați de cel puțin două comunități din Canada pentru rolul lor pentru naționaliștii ucraineni. Potrivit poliției, ”incidentul a avut loc la un monument și graffitiul a apărut să vizeze un grup identificabil”.

”Sunt stupefiat sincer!”, a scris pe Twitter Bernie Farber, președintele Canadian Anti-Hate Network, care a adăugat că ar oferi bucuros polițiștilor un atelier cu privire la natura crimelor motivate de ură și a cerut o retractare.

Există cel puțin alte două statui în Canada care comemorează ucrainenii care au luptat alături de forțele Germaniei.