Giuseppe Conte şi-a început turul din țările mediteraneene. A fost mai întâi în Portugalia, apoi în Spania. Numai că acum, turul european al premierului italian - având în vedere summitul privind fondul de redresare - intră în faza cea mai dificilă, potrivit La Repubblica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru că vineri, premierul va fi la Haga pentru a se întâlni cu omologul olandez Rutte, unul dintre liderii așa-numitelor țări frugale. "Îi voi spune premierului olandez Mark Rutte că trebuie să ne grăbim, că e nevoie de un răspuns la timp, deoarece altfel, fondul va fi ineficient și riscăm cu toții, chiar și Olanda". Cuvinte grele, relansate într-un video postat pe Facebook în timpul unui interviu acordat canalului spaniol Nius.

Premierul vrea să evite orice compromis în pierdere la summitul din 17 iulie. Și explică faptul că lipsa unui acord privind fondul de redresare riscă să pună în pericol piața unică. Conte vrea să încheie acordul cu un compromis care să se apropie cât mai mult de propunerea Ursulei von der Leyen de 750 de miliarde de euro. Dar nu va fi ușor, deoarece din partea ţărilor rigoriste sosesc zilnic avertismente. Și un zid privind pragul de 750 de miliarde.

Pe plan intern, Conte neagă ipotezele de remaniere. "O schimbare de echipă după alegerile regionale? Nu văd nicio remaniere a Guvernului la orizont, sunt mulțumit de echipa de miniștri", a precizat premierul italian, citează Rador.