Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie privind cazurile de răpire a unor copii din cupluri binaţionale de către părintele lor japonez după o separare, solicitând Japoniei să respecte dreptul internaţional, relatează AFP, citată de Agerpres.

Parlamentul EuropeanFoto: Captura europarl.europa.eu

În cadrul unei rezoluţii adoptate cu 686 de voturi pentru, unul împotrivă şi opt abţineri, eurodeputaţii au manifestat îngrijorare faţă de ''numărul mare'' de cazuri de răpiri parentale în Japonia, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Părinţii care sunt cetăţeni ai UE, divorţaţi sau despărţiţi de soţi japonezi, se luptă uneori de ani buni pentru a încerca să-şi vadă sau să-şi recupereze copiii cu care mama lor japoneză (sau uneori tatăl) a părăsit căminul. Codul familiei japoneze nu recunoaşte autoritatea parentală partajată.

Parlamentul regretă ''faptul că unul dintre partenerii strategici ai UE nu pare să respecte regulile internaţionale în materie de răpire de copii'', se arată în comunicat.

Deputaţii europeni ''cer autorităţilor japoneze să aplice deciziile instanţelor naţionale şi străine cu privire la revenirea copilului şi la drepturile de acces şi vizită după încheierea relaţiei părinţilor pentru a alinia legislaţia naţională la angajamentele şi obligaţiile internaţionale''.

De asemenea, ei cer autorităţilor japoneze ''să introducă modificări în sistemul juridic care să permită custodia comună''.

Eurodeputaţii reamintesc că liderii francez Emmanuel Macron, italian Giuseppe Conte şi cancelarul german Angela Merkel au discutat acest subiect cu premierul japonez Shinzo Abe şi că o plângere a fost depusă în acest sens în august 2019 la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de către părinţi ai căror copii au fost răpiţi în Japonia.