Germania: Unul din ultimele procese privind atrocitățile naziste se apropie de final - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0757joi 06 aug 2020

Germania: Unul din ultimele procese privind atrocitățile naziste se apropie de final

de S.J. Luni, 6 iulie 2020, 12:59
- a A+
Imagine
Unul din ultimele procese din Germania privind atrocitățile comise în lagărele de exterminare naziste se apropie de final: procurorii speră să obțină condamnarea unui fost paznic care s-a apărat afirmând că doar a urmat ordinele, relatează AFP.


Bruno Dey, în vârstă de 93 de ani, fost gardian SS în lagărul de la Stutthof, la 40 de kilometri distanță de orașul Gdansk, astăzi în Polonia.

În vârstă de 17 ani la momentul comiterii faptelor, acesta este judecat într-un tribunal pentru minori, fiind acuzat de complicitate la uciderea a 5.230 de prizonieri: 5.000 prin "crearea și menținerea unor condiții care periclitau viața", 200 prin gazare și 30 prin împușcare.

Astăzi un brutar ieșit la pensie adus în sala de judecată într-un cărucior cu rotile, Dey își așteaptă verdictul programat în 23 iulie.

Creat în 1939 pentru prizonieri civili, lagărul de la Stutthof a fost primul creat în afara Germaniei și a fost mărit treptat sub conducerea SS-ului. În jur de 115.000 de persoane au fost deportate în lagărul Stutthof dintre care 65.000 și-au pierdut viața, potrivit memorialului Yad Vashem.

Rotiță esențialăÎncepând cu 1944 prizonierii deportate în lagăr au fost predominant evrei, majoritatea fiind femei din țările baltice și Polonia, transferate de la alte lagăre, printre care și Auschwitz.

Locația, unde condițiile pentru prizonieri erau îngrozitoare și care conținea și o cameră de gazare, a avut în jur de 3.000 de paznici SS și personal auziliar din Ucraina. Executarea deținuților avea loc cu regularitate.

Bruno Dey nu a negat implicarea sa în atrocități nici în fața instanței nici în faza de investigație, afirmând însă că a fost forțat să lucreze în lagăr și că nu putea face nimic împotriva mașinăriei de exterminare a SS-ului.

"Vreau să uit, nu vreau să continui să mă uit înapoi în trecut", a declarat acesta în fața instanței, întrebat fiind dacă a vorbit vreodată cu copii sau nepoții săi despre cele petrecute.

"Nu mă simt vinovat pentru ce s-a întâmplat atunci", a afirmat acesta, susținând că "nu am făcut nimic altceva decât să fiu paznic, dar a trebuit să o fac, a fost un ordin".

Avocații acestuia susțin că bărbatul nu s-a înrolat voluntar în SS ci că a fost repartizat la Stutthof fiindcă nu a putut fi mobilizat pe front din motive de sănătate.

Procurorii susțin însă că Dey a fost o rotiță esențială a "Soluției finale" naziste care a ucis peste 6 milioane de persoane, majoritatea evrei, din Germania, teritoriile ocupate și statele satelit ale Germaniei hitleriste.

Citește și:


3552 de afisari...
Hexadanus [utilizator], Luni, 6 iulie 2020, 13:27
+12/16
Nu o sa vezi asa ceva. Toti sunt fii si nepoti de comunisti, nu isi vor da singuri foc la valiza.

Niciodata nu am inteles de ce sa porti simboluri naziste e interzis prin lege, dar e fashion sa te plimbi cu seceri si ciocane etc O parte din explicatie consta in ce am zis mai sus. Comunismul se transforma si se cultiva, cu insistenta in marile universitati din lume, dar si pe la noi, sa nu dam nume SNSPA.
94 milioane morti in regimurile comuniste
animatron [utilizator], Luni, 6 iulie 2020, 14:39
+10/14
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cartea_neagr%C4%83_a_comunismului

Exista deja studii facute de istorici, mai sus aveti un link catre cel al unui istoric francez specializat in crimele comuniste.

Sunt crime contra umanitatii, sunt acte de salbaticie impotriva a milioane de civili dezarmati, ucisi in URSS, China, tarile din Estul Europei, tari comuniste din Africa sau Asia.

Comunistii din Vestul Europei s-au alaturat foarte tarziu "rezistentei", multi ani au fost partizanii aliantei cu Germania national-socialista pt ca ambele luptau contra "capitalismului" si contra "religiei".

Regimurile national-socialist din Germania si cel national-comunist din URSS au semnat si un pact de amicitie/tovarasie prin care au dezmembrat tari intregi (noi si acum avem teritorii istorice, aflate sub ocupatie, in fosta URSS).

Abia dupa ce Hitler a invadat URSS, comunistii au primit ordin de la "Comintern" (organizatia lor internationala condusa de Moscova) sa inceapa o lupta contra Germaniei hitleriste.

Estul Europei a ramas sub ocupatie comunista, Vestul a fost eliberat de americani, Germania divizata intre Vest si Est, a pornit un nou razboi zis "rece".

Comunistii din Occident au aparat din nou "valorile comuniste" si au atacat "capitalismul" dar regimurile liberale si democrat-crestine din Vest i-au tolerat in numele "democratiei".

Asa se face ca inca exista partide comuniste in state occidentale, ca in Germania i se ridica statui lui Lenin, ca in orasul unde e acum primar fostul premier francez candidatul comunist a luat 41% din voturi, ca Occidentul e otravit de propaganda marxista pana la varful elitei universitare si politice.

Comunismul ar trebui combatut fara mila, peste tot in lume, e la fel de periculos pt democratie precum e islamismul sau fascismul.

Simbolurile sale trebuie interzise pt ca propaga ura "de clasa" si glorifica personaje care sunt vinovate de "crime contra umanitatii" savarsite foarte recent in Istorie.
inca 28 de comentarii comenteaza
Cookie Settings