Avem cele mai mari realizări în autostrăzile pe hârtie, a declarat Ionuț Simion, președinte AmCham Romania, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, la cele care sunt de făcut fizic înregistrăm întârzieri substanțiale și „eu nu știu, nu am cunoștință, să existe orice coridor de transport care să se fi realizat la timp”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Citește și: Membrii AmCham România anticipează o revenire economică în formă de U (vezi și documentul cu prezentarea)

„De aici (rezultă n.r.) și cererea noastră că cea mai bună investiție pentru a fluidiza transportul în România este să aderăm la Schengen, astfel încât numărul de ore la care așteptăm la vamă să treacă camioanele să fie scurtat și să compenseze numărul de ore pe care șoferii trebuie să-l petreacă pe drumurile din România”, a spus el.

Potrivit acestuia, într-un context economic marcat de incertitudini și instabilitate, membrii AmCham consideră că statutul de membru al UE reprezintă pricipalul avantaj competitiv, principala ancoră în asigurarea fiabilității și depășirii cu succes a crizei.

• Nu neapărat prin faptul că UE înțelege să pună la dispoziție fonduri importante pentru a asigura depășirea acestei crize, dar și prin faptul că economia europeană reprezintă principala destinație de export a economiei românești. Germania, Italia, Franța, Spania și Bulgaria sunt printre principalii destinatari ai expoturilor românești.

• Cadrul de reglementare oferit de UE care să protejeze țările împotriva unor măsuri luate peste noapte reprezintă un element extrem de important.

Conform unui comunicat al AmCham România:

  • Sectorul privat are așteptări rezervate privind evoluția afacerilor în 2020, datorate atât condițiilor de piață și politicilor economice interne dar și incertitudinii privind evoluția pandemiei și impactul asupra economiilor global.
  • Calitatea infrastructurii digitale rămâne și în 2020 cea mai apreciată condiție de piață oferită de România, în opoziție cu starea infrastructurii de transport.
  • În contextul redresării economice post- pandemie, calitatea României de membru UE devine de departe cel mai apreciat avantaj competitiv.
  • Aproximativ 50% dintre companiile participante la sondaj se așteaptă să încheie anul financiar 2020 cu scăderi ale veniturilor, ale numărului de angajați precum și ale investițiilor, spre deosebire de anul 2019 pentru care doar 10% au indicat scăderi ale acestor indicatori.
  • Calitatea infrastructurii digitale conduce detașat topul celor mai apreciate condiții de piață oferite de România, singura care a primit calificativul foarte bună din partea a 20% dintre respondenți, urmată de calitatea capitalului uman, considerată foarte bună de 8% dintre respondenți și bună de 45% și de nivelul de impozitare al companiilor care se situează pe același nivel de apreciere ca în ediția de anul trecut. În mixul avantajelor competitive care rămân relevante pentru Romania în contextul economic actual, a rămas pe primul loc, cu 83%, importanța apartenenței la Uniunea Europeană, în creștere cu 5% față de ediția precedentă.
  • Cu privire la capitalul uman sondajul relevă o îngrijorare în ce privește disponibilitatea forței de muncă calificate și a potrivirii de competențe necesare pe piața muncii, în contextul în care 60% dintre companii caracterizează situația pieței muncii din industria în care activează ca fiind tenisonată din această perspectivă.
  • Cu privire la evoluția cifrei de afaceri, doar 18% dintre respondenți estimează o scădere mai mare de 25%, în timp ce 24% anticipează o scădere între 10 si 25%, iar 29% o scădere până în 10%.