Ryanair se pregătește să disponibilizeze 3.500 de angajați (în special echipaj de bord și echipaj de cabină) și să reducă salariile personalului cu până la o cincime, pentru a face față crizei provocate de COVID-19, potrivit Euronews.

Aeronava RyanairFoto: Ryanair

De la sediul companiei informează, de asemenea, că unele baze europene ar putea fi închise până la reluarea totală a călătoriilor aeriene. Programul de zbor obișnuit al companiei aeriene a fost grav compromis de pandemie.

"Astăzi vom opera puțin sub 1.000 de zboruri, cu o încărcătură de aproape 70% pentru a transporta aproximativ 104.000 de pasageri și cred că reluarea industriei turistice britanice este fundamentală în lunile cheie iulie și august pentru a readuce vizitatorii în Marea Britanie din diferite țări europene, datorită ratelor de infecție mult mai scăzute", spune directorul executiv al companiei Ryanair, Michael O'Leary.

O'Leary a criticat politica de carantină decisă de guvernul britanic, susținând că a provocat daune colosale sectorului aeronautic.

"Aceste politici prost gândite și prost implementate nu au impact asupra coronavirusului, ci aduc daune nespuse turismului britanic, locurilor de muncă și economiei, trebuie să revocăm această carantină stupidă".

Managerul a reiterat că carantina de 14 zile pentru călătorii străini care sosesc în Marea Britanie este "o cascadorie politică" și că, în câteva zile, va apărea în instanță împreună cu alte două companii aeriene pentru a lua măsuri legale împotriva guvernului.

Pachetul de măsuri include, de asemenea, concedii neplătite pentru personal și reprezintă "minimul pentru a supraviețui în următoarele 12 luni".

Compania, care reunește o forță de muncă de 20.000 de angajați, ar fi stabilit și o reducere a salariilor cu 50% pentru aprilie și mai.

Piloții, între timp, au acceptat o reducere de 20% a salariilor, ca parte a eforturilor de a evita disponibilizările. (Rador)