​Zonele turistice sunt surse posibile de răspândire a infecției cu coronavirus, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat, cum e în cazul plajelor sălbatice din Rezervaţia Delta Dunării, care au fost luate cu asalt de mii de turişti la finalul săptămânii trecute, spune Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Acesta a atras atenția, într-o intervenție la Digi24, miercuri seară, că dacă în aceste cazuri nu se poate menține o distanță de 1,5 metri între persoane, atunci masca este necesară și în aer liber.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Ce a declarat Alexandru Rafila, la Digi24, despre zonele turistice aglomerate:

  • „În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber”
  • „Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca”
  • „Cred că o atitudine mai fermă din partea autorităților, care să împiedice aglomerațiile mari de oameni, se poate lua. Adică, noi am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună. Dar dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar de fapt acolo sunt 600... Vă dați seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor, că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive. Dacă avem suficientă abilitate, cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”

Amintim că, weekendul trecut, plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au fost luate cu asalt de mii de turiști, peste 10.000 în total, cu aproximativ 4.000 de mașini.

Din păcate - au transmis reprezentanții Administraţiei Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (ARBDD) - sute de turişti nu au respectat regulile într-o rezervaţie naturală, au călcat cu maşinile şi rulotele vegetaţia şi au campat pe plajă, fiind aplicate și amenzi. De asemenea, cei mai mulți nu purtau măști, iar transmiterea noului coronavirus se putea face ușor.