Airbus va reduce „aproximativ 15.000 de locuri de muncă”, sau 11% din forța sa de muncă la nivel mondial până în vara anului 2021, fără a exclude și alte disponibilizări, pentru a-și „redimensiona activitatea în aviația comercială” în fața crizei generate de coronavirus, potrivit AFP.

Airbus A380Foto: Airbus

Aproximativ 5.100 de poziții vor fi tăiate în Germania, 5.000 în Franța, 1.700 în Regatul Unit, 900 în Spania și 1.300 la celelalte fabrici ale grupului din întreaga lume, a declarat marți seara producătorul european de aeronave într-un comunicat de presă.

O parte din aceste concedieri afectează filiala franceză Airbus Stelia Aerospace și German Premium Aerotec.

"Deși măsurile forțate nu pot fi excluse în acest stadiu, Airbus va colabora cu partenerii sociali pentru a limita impactul acestui plan, bazându-se pe toate măsurile sociale disponibile, inclusiv plecări voluntare, măsuri de pensionare anticipată , precum și șomajul parțial de lungă durată”, afirmă producătorul care intenționează să încheie în 2020 discuțiile cu sindicatele.

Planul social își propune să taie 14.931 de locuri de muncă, inclusiv 4.952 în Franța (3.488 în sectorul aeronavelor comerciale și 1.464 la Stelia Aerospace), potrivit sindicatului CGE-CGC pentru care „nu poate fi prevăzută nicio plecare forțată a angajaților grupului”.

Airbus, care și-a redus cotele de producție în aprilie cu mai mult de o treime pentru a face față unei piețe de transport aerian prăbușite, „se confruntă cu cea mai gravă criză pe care acest sector a cunoscut-o vreodată”, a spus a declarat Guillaume Faury, președintele executiv al Airbus, citat în comunicatul de presă.