​​Odată cu liberalizarea piețelor de energie electrică și gaze naturale au apărut companii noi care oferă aceleași servicii ca furnizorii tradiționali, la prețuri mai competitive. Mircea Bica – CEO Nova Power & Gas, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de motivele pentru care un consumator ar trece de la un furnizor tradițional la unul din piața liberă și miturile despre costurile ascunse.

ContorFoto: Nova Power & Gas

Odată cu liberalizarea pieței de gaze naturale de la 1 iulie, pe lângă furnizorii tradiționali au apărut și alte companii care au lansat oferte de gaz. De ce sunt atât de muți furnizori noi și ce ar trebui să știe consumatorii?

În piața de energie electrică și gaze naturale există două categorii de furnizori – furnizorii tradiționali, cei care dețin și rețelele de distribuție din fiecare regiune și furnizorii din piața liberă – companiile mai mici, private, care au apărut pe piață progresiv, odată cu liberalizarea, și care au stimulat un fenomen important pentru consumator: competiția și scăderea prețurilor.

Liberalizarea oferă consumatorului avantajul de a decide furnizorul cu oferta cea mai bună pentru el. Deși consumatorii industriali sunt activi de mult în piața liberă, consumatorii casnici nu percep încă energia ca pe un serviciu pe care îl pot negocia sau analiza în piață, deși economiile pot fi substanțiale. În plus, au apărut instrumente noi care faciliteaza schimbarea furnizorului. De exemplu, la Nova Power & Gas contractarea are loc exclusiv online, pe pagina http://novapg.ro/calculator. Tot procesul constă în câțiva pași simpli și intuitivi. Nu este necesară deplasarea de acasă, nu este nevoie de niciun drum la sediile noastre.

De ce mi-aș schimba vechiul furnizor de gaze?

Noi încurajam o atitudine mai activă a consumatorilor casnici de a studia ofertele din piață și de a alege informat, așa cum fac și pentru alte servicii sau produse. De exemplu, Nova Power & Gas propune, în contextual liberalizării pieței de gaze naturale de la 1 iulie, o ofertă la un preț competitivă de 65 lei + TVA/MWh, mai mic decat prețul reglementat actual cu aproximativ 25%. Pentru comparație, există în prezent oferte de gaze naturale cu preț dublu, de aceea este important să te informezi și să profiți de noua facilitate de a alege orice furnizor din piață.

Dacă vreau să îmi schimb din nou furnizorul trebuie să plătesc penalizări?

Nu, schimbarea furnizorului este un proces foarte simplu și nu presupune nici un fel de penalizări sau alte costuri suplimentare. În plus, procesul este extrem de simplu, Nova Power & Gas oferă posbilitatea de a semna contractul și a încarca documentele online, simplu și rapid, atât pentru electricitate cât și pentru gaz, la prețuri foarte competitive.

Există costuri suplimentare în afara facturii?

Prețul afișat în ofertele furnizorilor este cel asociat energiei furnizate. De exemplu, oferta noastră actuală pentru gaze naturale este de 65 lei + TVA/MWh. Pe lângă acesta, atât în contract cât și pe factură consumatorul va regăsi tarifele de distribuție și transport practicate de distribuitor, dar toate sunt descrise transparent. Pentru ca totul să fie cât mai clar, în calculatorul de ofertă de pe site-ul nostru afisăm și prețul total, cu toate tarifele incluse în funcție de localitatea selectată. Piața de energie electrică și gaze naturale este reglementata ANRE și sub control continuu, nu exista tarife ascunse sau alte riscuri asociate.

De ce aș alege Nova Power Gas și nu alt furnizor?

În piața de energie și gaze, diferența principală o faci prin prețuri, nivelul de încredere pe care îl generezi și confortul pe care îl oferi în relația cu consumatorii. Aici suntem extrem de bine poziționați. Activăm ca furnizor de energie și gaze naturale de 14 ani și ne propunem să oferim prețuri competitive pentru consumatorii casnici și să investim în cât mai multe instrumente online pentru o experiență complet digitalizată.