Un nou studiu IRES identifică principalele motive pentru care fumătorii români fac trecerea de la fumat la produse cu potențial de risc redus - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1443duminică 01 aug 2021
Proiect Smile Media

Un nou studiu IRES identifică principalele motive pentru care fumătorii români fac trecerea de la fumat la produse cu potențial de risc redus

Luni, 29 iunie 2020, 12:26
- a A+
Imagine
Primul studiu care analizează percepția consumatorilor români asupra produselor de încălzire a tutunului (THP) identifică motivele care determină fumătorii să treacă la produse cu potențial de risc redus. Peste 150.000 de români dețin deja un glo, dispozitivul de încălzire a tutunului din portofoliul British American Tobacco.
  • Aproape 90% dintre consumatorii români de produse care încălzesc tutunul consideră că, față de fumat, acestea au un impact mai redus asupra calității aerului din spațiile închise, cauzează mai puțin miros pe haine și mâini și lasă un gust și o respirație mai puțin neplăcute.
  • Aproape 74% dintre repondenți spun de asemenea că tușesc mai puțin și 63% dintre ei că resimt un impact negativ mai redus asupra condiției lor fizice comparativ cu fumatul.
Rezultatele fac parte dintr-o cercetare desfășurată la nivel național de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) pe un eșantion reprezentativ de repondenți care utilizează produse care încălzesc tutunul (THP), la comanda British American Tobacco. THP-urile sunt dispozitive care încălzesc tutunul, în loc să îl ardă, fiind acceptat pe scară largă faptul că arderea tutunului este cea care provoacă cea mai mare parte a bolilor asociate fumatului.


În cazul consumatorilor care au trecut la produse de încălzire a tutunului și au renunțat complet la fumat, diferențele sunt percepute de mai mulți dintre repondenți: 88% dintre repondenți susțin că tușesc mai puțin decât atunci când fumau și 68% spun că resimt un impact mai redus asupra condiției lor fizice. În plus, în cazul acestor consumatori, principalele motive pentru folosirea THP-urilor sunt satisfacția oferită de aceste produse și faptul că le pot folosi în jurul altor persoane fără a le deranja.

În ceea ce privește schimbările de comportament care ar putea fi generate de reglementările suplimentare asupra produselor care încălzesc tutunul, studiul arată că măsuri precum interzicerea consumului în interior sau dispariția de pe piață a consumabilelor cu arome ar putea limita decizia consumatorilor adulți de a se îndrepta către alternative la fumat.

"Știința arată că produsele care nu ard tutunul au potențialul de a reduce riscurile asociate fumatului și de aceea ar fi complet greșit să le fie impuse aceleași restricții ca în cazul țigărilor. Sperăm că parlamentarii români vor înțelege asta și vor respinge un proiect de lege care ar afecta companiile producătoare, retailerii și consumatorii români de produse din tutun", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul BAT România.

"Înțelegerea experienței consumatorului este vitală pentru orice companie care urmărește să construiască o relație puternică și de lungă durată cu consumatorii săi și acest lucru este valabil mai ales în cazul produselor care inovează prin intermediul noilor tehnologii. Studiul pe care l-am întreprins demonstrează interesul BAT în acest sens și ne bucurăm de parteneriatul avut în acest demers" , a declarat Vasile Dîncu, fondatorul IRES.

Studiul IRES care analizează percepția consumatorilor români asupra produselor de încălzire a tutunului (THP) a fost realizat pe parcursul a două luni (3 martie - 3 mai 2019) prin metoda de colectare CATI pe un eșantion de 647 de persoane care au utilizat THP timp de cel puțin 6 luni și care au fumat minimum un an.

Peste 150.000 de români dețin deja un glo, dispozitivul de încălzire a tutunului din portofoliul British American Tobacco.4820 de afisariplus
ion_de_la_tara [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 14:20
+14/22
ca multe studii arata ca tutunul incalzit in dispozitive "la moda" este mult mai nociv decat fumul din tigara clasica, tocmai pentru ca tutunul respectiv e tratat cu tot felul de substante ca sa nu se aprinda si sa elimine o cantiate mai mare de nicotina la incalzire (decat tutunul natural uscat)... deci concluzionati si singuri daca-i pasa cuiva de voi, sau e doar profit cu pretul sanatatii voastre!
De ce m-aș documenta cu privire la riscuri?
bilbofil [utilizator], Luni, 29 iunie 2020, 23:48
+12/18
Pentru că soția mea fumează, copilul nostru fumează la fel ca și soțul său și al fel ca mulți dintre cei care îmi sînt dragi și pe care îi respect.

Le respect decizia și am învățat încă înainte de vîrsta majoratului să nu mai impun gusturile mele altora cu forța. Nu înseamnă însă că nu îmi pasă.

Și tocmai pentru că le respect opțiunile și îmi pasă de ei, mă documentez și am învățat să identific falșii prieteni, micii și marii tirani care se ambiționează să le facă bine cu forța, la nevoie siluind sau ascunzînd adevărul.


Dacă autorităților române și europene le-ar păsa cu adevărat de fumători și de sănătatea lor, ar impune pentru produsele de tutun ceea ce impun pentru alimente, aditivi și suplimente alimentare, medicamente și băuturi alcoolice și anume obligația producătorului de a enumera ingredientele folosite, data fabricației și termenul de valabilitate (sigur, nu la toate băuturile alcoolice, din motive evidente care, tot evident, nu se aplică tutunului și derivatelor sale).

Fumătorii pot fi ajutați prin informare cuprinzătoare și liberă (chiar cu riscul de a fi uneori și temporar fake), nu prin supraimpozitare, afirmații de avertizare care ar fi ilegale pentru excesul lor în orice alt context (pentru alimente sau medicamente) ori amenzi.
inca 24 de comentarii comenteaza