Contestaţiile supravieţuitorilor şi familiilor victimelor tragediei din clubul Colectiv, care au solicitat accelerarea procedurilor privind urmărirea penală, au fost respinse joi de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. Mai exact, este vorba despre dosarul deschis de Parchetul General în 2016, după ce părinții tinerilor care au murit în clubul Colectiv au depus o plângere penală împotriva unor membri ai Guvernului de la momentul tragediei - octombrie 2015 -, fiind vizați, printre alții, Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu şi Gabriel Oprea. Ei au reclamat modul în care au fost tratate victimele în spitalele din România și refuzul autorităților de a aproba transferul răniților în străinătate.

Morti în ColectivFoto: Hotnews

Decizia instanței supreme este definitivă.

Contestațiile supraviețuitorilor și ale familiilor victimelor din Colectiv au fost respinse de instanță ca nefondate. Mai mult, ei trebuie să achite câte 100 de lei cheltuieli judiciare către stat.

"Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de petenții Hogea George Narcis, Mitroi Elena Elisabeta, Golu Adrian, Iancu Eugen Cătălin, Geambașu Ruxandra, Vlăduț Ortensa Marinela, Ștefan Coriolan, Istrate Laurențiu, Voiculescu Mariana și Mavi Erhan privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr.184/P/2019 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică. Obligă petenții la plata sumei de câte 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", este hotărârea luată joi de instanța supremă.

Ce spune Eugen Iancu, al cărui fiu a murit în Colectiv:

  • "În noiembrie 2016, la un an după incendiul din Colectiv, am formulat împreună cu mai mulți părinți ai copiilor morți în spitale o plângere penală prin care solicităm anchetarea intervenției din noaptea de 30 octombrie, precum și modul în care victimele au fost tratate în spitale. În 2018 am adus modificări acestei plângeri.
  • La începutul lui 2020 am cerut justiției din România să judece modul în care Parchetul General își face, mai bine zis, nu își face ancheta.
  • Astăzi avem un răspuns: procurorii sunt minunați, iar părinții care au deranjat cu insistența lor în a afla adevărul, buni de plata unei amenzi, adevărat una simbolică de doar 100 de lei, așa de avertisment (eu zic că ar fi trebuit să ne condamne la 10 ani de pușcărie pentru că am îndrăznit să acuzăm splendoarea de procuratură românească)", a reacționat, după decizia instanței, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, al cărui fiu a murit în Colectiv.

În noiembrie 2016, părinții tinerilor care au murit în clubul Colectiv au depus o plângere penală împotriva unor membri ai Guvernului de la momentul tragediei - octombrie 2015 -, fiind vizați, printre alții, Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu şi Gabriel Oprea. Ei au reclamat modul în care au fost tratate victimele în spitalele din România și refuzul autorităților de a aproba transferul răniților în străinătate. "Noi vrem să continuăm. Copiii noştri au murit în spitale, au murit din cauza tratamentelor, din cauza refuzului de a fi trimişi în străinătate. Vedem acuma cum un fost ministru spune că el este dentist şi că el nu ştia ce să facă, l-au sfătuit medicii, deci medicii trebuie să spună dacă sunt ei de vină sau dacă este de vină conducerea. Trebuie să ne spună justiţia”, spunea la acea vreme Eugen Iancu.