Manager de spital: Majoritatea pacienţilor vindecaţi de COVID-19 refuză să doneze plasmă / Unii chiar neagă că au fost infectați - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0751joi 06 aug 2020

Manager de spital: Majoritatea pacienţilor vindecaţi de COVID-19 refuză să doneze plasmă / Unii chiar neagă că au fost infectați

de I.H. Miercuri, 24 iunie 2020, 13:06
- a A+
Imagine
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, spune că marea majoritate a pacienţilor din judeţ care s-au vindecat de COVID-19 refuză să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alţii, unii chiar negând faptul că au fost infectaţi cu noul coronavirus.


"Ceea ce am aflat de la Centrul de transfuzii sanguine este că sunt foarte mulţi pacienţi vindecaţi care sunt contactaţi de către ei în vederea donării de plasmă şi, din păcate, marea lor majoritate refuză. Unii dintre ei, am înţeles, chiar nu recunosc că au avut boala. Recoltarea de plasmă întâmpină probleme, pentru că pacienţii vindecaţi nu sunt, din păcate, cooperanţi", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Gabriel Lazany, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, managerul unităţii spitaliceşti spune că eficienţa oricărui tratament aplicat pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă este "destul de redusă", fiind înregistrate decese în cazul a jumătate dintre cei care ajung să fie internaţi la Terapie Intensivă.

"Noi lucrăm pe protocoalele care sunt elaborate de Ministerul Sănătăţii, şi nu pe cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ceea ce MS întocmeşte ca protocol medical de tratament este transmis şi aplicat de către toate spitalele din România. S-a administrat şi plasmă convalescentă, am făcut şi tratament cu ozonoterapie, dar, din păcate, eficienţa oricărui tratament la pacienţii gravi este destul de redusă. Rata decesului în Terapie Intensivă e undeva la 50%", a afirmat Gabriel Lazany.

Directorul Centrului de transfuzii sanguine Bistriţa, Adina Beudean, a precizat, pentru Agerpres că, din totalul de 74 de pacienţi vindecaţi de COVID-19 consideraţi eligibili, care au fost contactaţi, au donat plasmă zece, unul dintre aceştia urmând să vină la sfârşitul săptămânii pentru a dona pentru a treia oară.

Potrivit lui Beudean, până în prezent a fost cerută plasmă pentru doi pacienţi internaţi la SJU Bistriţa.

Managerul spitalului bistriţean a mai declarat că răspândirea noului coronavirus în judeţ este una "destul de rapidă" şi că cei mai mulţi pacienţi au provenit din localităţile de pe Valea Someşului.

"Cei mai mulţi pacienţi au venit de pe Valea Someşului. (...) Din păcate, răspândirea virusului este destul de rapidă şi vedeţi că, nemaiavând nicio restricţie, contactele şi circulaţia populaţiei sunt la nivelul întregului judeţ şi nu ştii de unde poţi contracta. Este deja o sarcină dificilă şi pentru Direcţia de Sănătate Publică, de a mai face anchete epidemiologice, pentru că efectiv nu ştii cu cine ai mai intrat în contact", a mai spus Gabriel Lazany.


5292 de afisariDaca chiar vor plasma
Tyrion.lann [utilizator], Miercuri, 24 iunie 2020, 14:26
+7/7
Ar trebui sa compenseze oamenii pentru ea. Daca ar oferi sa zicem 500 de lei, eventual in bonuri de masa sau poate chiar reduceri de impozite, cu siguranta s-ar gasi doritori.
Dupa ce ai suferit in spital conditii mai mult ca sigur ca improprii, ultimul lucru la care te mai gandesti este sanatatea altora.
Stiu, suna cinic, dar oamenii in general au un egoism puternic, ce este consecinta spiritului de autoconservare inradacinat genetic.
Le-o fi...
raulito [utilizator], Miercuri, 24 iunie 2020, 13:19
+6/14
...tare greu sa ii ajute și pe alții. Bravos, umanitate!
inca 7 comentarii comenteaza
Cookie Settings