Nivelul de anticorpi al pacienților care s-au vindecat de Covid-19 a scăzut abrupt la 2-3 luni după infectare, atât la cei simptomatici, cât și asimptomtici, arată un studiu realizat în China, descoperire ce ridică întrebări privind durata oricărei forme de imunitate contra noului coronavirus, transmite Reuters.

Teste anticorpi covid-19Foto: Hotnews / George Sirbu

Studiul, publicat în prestigioasa revistă de specialitate Nature Medicine pe 18 iunie, subliniază riscurile ”pașapoartelor de imunitate”, spun autorii lui.

Studiul, realizat pe 37 de pacienți simptomatici și 37 asimptomatici, a descoperit că, dintre cei testați pozitiv cu anticorpi IgG, unul din principalele tipuri de anticorpi ce apare după o infecție, peste 90% au prezentat un declin abrupt în 2-3 luni.

Declinul mediu al cantității de anticorpi a fost de peste 70% atât la cei simptomatici, cât și la cei asimptomtici.

Acest studiu a fost desfășurat de cercetători de la Universitatea de Medicină Chongqing, filială a Centrului Chinez pentru Controlul Bolilor și Prevenție.

Jin Dong-Yan, profesor de virusologie la Universitatea din Hong Kong – care nu a fost în colectivul de cercetare – a spus că studiul nu neagă posibilitatea ca alte componente ale sistemului imunitar să ofere protecție.

Unele celule memorează modul de acționare contra unui virus când sunt prima oară infectate și pot genera o protecție eficientă în cazul unei alte runde de infectare, a explicat acesta. Oamenii de știință încă cercetează pentru a vedea dacă așa se întâmplă și cu noul coronavirus.

”Această concluzie a studiului nu înseamnă că ne pică cerul în cap”, a declarat Jin Dong-Yan, remarcând și că numărul de pacienți pe care a fost făcut este destul de redus.