Un spectacol sinistru, în contradicție cu democrația și cheltuirea corectă a banului public, a avut loc joi dimineață, la conferința de presă susținută de Nicușor Dan, pe strada Progresului, în Sectorul 5. Candidatul PNL-USR la Primăria Capitalei a fost bruiat de mașinile de salubrizare ale Primăriei Sectorului 5, condusă de primarul PSD-ist Daniel Florea, care claxonau și făceau paradă prin fața acestuia, inscripționare cu mesajele #DF #Fapte (întâmplător inițialele primarului și sloganul de campanie), în culorile PSD. Episodul arată putregaiul din Primăria Sectorului 5 și faptul că primarul Daniel Florea, sau cine a orchestrat acest spectacol, crede că orașul este moșia lui și poate cheltui banul public după bunul plac. Episodul cu polițistul arată o instituție captivă.

Catiusa IvanovFoto: Arhiva personala

La un moment dat, o mașină care stropea cu substanțe dezinfectante l-a stropit pe Nicușor Dan, dar și pe jurnaliștii prezenți la conferința de presă.

Deși mașinile blocau traficul, polițistul local care dirija traficul în intersecție, plătit din bani publici de Primăria Sector 5, în loc să intervină și stopeze circul, îi cere decență lui Nicușor Dan, care a cerut doar respectarea legii. Episodul cu polițistul arată o instituție captivă. În loc să strângă gunoiul care sufocă sectorul și să spele praful de pe străzi, mașinile cumpărate din bani publici și angajații plătiți din bani publici ai Primăriei Sectorului 5 vin și fac acest spectacol sinistru, campanie electorală pentru PSD.

Episodul a fost premeditat? Nicușor Dan a declarat că, în urmă cu o zi, terenul de la intersecția Străzii Progresului cu strada Constantin Istrati era plin de gunoaie. Peste noapte a fost salubrizat, iar două mașini ale Primăriei Sectorului 5 erau parcate acolo. În apropiere de locul unde a fost organizată conferința de presă este autobaza unde sunt parcate o parte dintre utilajele de salubrizare ale Primăriei Sector 5, însă este greu de crezut că atât de multe mașini plecau în același timp pe teren, în aceeași direcție, fix prin fața pupitrului la care vorbea Nicușor Dan. Până la această oră primarul Sectorului 5 nu a avut nicio reacție publică despre acest episod.

Ce a spus Nicușor Dan? Conferința de presă susținută de Nicușor Dan avea ca temă proiectele de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de joi, printre care PUZ-ul Coordonator al Sectorului 5. Acesta și-a exprimat o părere tehnică despre dezvoltarea Sectorului 5, că PUZ-ul elaborat de Primărie nu prevede construirea unei linii de metrou de suprafaţă, o strategie de dezvoltare a locurilor de muncă, conexiunea cu Măgurele, de centrele de afaceri. Respectiva intersecție a fost aleasă pentru conferința de presă deoarece acolo se află o cale ferată abandonată care poate fi folosită pentru construirea unei linii de metrou ușor.

Instituțiile statului trebuie să se sesizeze de urgență, să cerceteze ce s-a întâmplat și să-i sancționeze pe vinovați.

Din păcate, ce s-a întâmplat joi nu este o excepție. Un episod similar s-a petrecut în urmă cu două săptămâni, când viceprimarul Aurelian Bădulescu a venit cu un dulap la conferința susținută de Nicușor Dan în Prelungirea Ghencea și nu l-a lăsat să prezinte bilanțul primarului Gabriela Firea, vorbind peste el. Bădulescu era însoțit de directorul STB și de alți angajați ai Primăriei Capitalei, care teoretic erau în timpul programului.

Gabriela Firea a explicat câteva zile mai târziu de ce a fost Bădulescu la conferința de presă, fără să se delimiteze de eveniment:

“Cu o seară înainte de organizarea conferinței de presă în zona Prelungirea Ghencea, am fost solicitați de către reprezentanții presei să avem puncte de vedere tehnice cu privire la bilanțul care se dorește a ni se face ad-hoc de către un contracandidat la Primăria Capitalei. Ceea ce am și făcut”, a spus Firea, la Digi24. Primarul a mai spus că Bădulescu oricum avea treabă la șantierul de la Prelungirea Ghencea și a trecut și pe la conferința lui Nicușor Dan: “Oricum era programată, indiferent de această conferință de presă ad-hoc, verificarea care se face la orice sfârșit de săptămână la lucrarea noastră de la Prelungirea Ghencea”. Este greu de crezut însă că toți acești oameni au avut treabă în aceeași zi, exact în locul unde ținea Nicușor Dan conferința.

Gabriela Firea și Daniel Florea au dreptul, ca și Nicușor Dan, să spună ce gândesc și să-și facă campanie electorală, însă nu cu angajații Primăriei, în timpul serviciului, nu cu resursele Primăriei, din bani publici.

Cele două episoade arată două lucruri. Primul, cei care au orchestrat aceste spectacole sinistre nu suportă critica și se tem de puterea adevărului, nu sunt capabili să intre într-o dezbatere cu argumente solide, ci preferă golăneala. Al doilea, că pot să facă ce doresc cu banul public, după cum o arată episodul de azi.

Partea bună este că cele două evenimente arată cu o claritate extremă ceea ce Nicușor Dan nu ar fi reușit niciodată să arate cu discursul lui tehnic, aplicat pe proiecte, respectiv cum acționează cele două administrații locale și până unde sunt capabile să meargă. De asemenea, l-au validat pe Nicușor Dan drept un candidat de temut al Gabrielei Firea.