​În acest moment, când granițele țării sunt încă închise, iar recomandările autorităților privind vacanțele noastre indică cu vehemență plaiul mioritic, am putea spune că n-am avut niciodată motive mai întemeiate să ne cunoaștem mai bine țara. Și să descoperim atracțiile României, mai departe de deltă, cazane, crestele munților sau mănăstirile nordice. Sau să căscăm ochii la proiecte și cazări cărora nu le arătăm atenția cuvenită. Poate o să ne placă, poate nu, ideea să le dăm măcar o șansă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Interesant de știut este că pe teritoriul României există nu mai puțin de 1300 de conace, castele și palate (multe, din păcate, rămase în paragină), iar acest lucru a adus o contribuție semnificativă la faima noastră turistică în străinătate.

Și mai interesant este faptul că, unele dintre aceste locuri, salvate de la uitare, restaurate și ferchezuite la standarde occidentale, își așteaptă vizitatorii. Au încetat să mai fremete sub așteptarea hotărârii oficiale și și-au deschis porțile de la 1 iunie, supunându-se măsurilor oficiale de siguranță.

Și pentru că, în cazul majorității dintre noi, ne rămân în buzunar banii de zboruri internaționale, recomandăm cinci dintre cele mai cunoscute astfel de conace și castele care promit să mai spele din stresul și încordarea ultimelor luni.

Cu siguranță că locurile pe care le prezentăm mai departe nu reprezintă mai mult decât niște exemple al căror rol ar fi să deschidă apetitul românilor și spre alte castele și conace.

Casa de oaspeți din Moșna (Meschen)

Moșna este un sătuc aflat în inima Transilvaniei (în județul Sibiu), iar casa de oaspeți care îi poartă numele (împreună cu domeniul imens care o înconjoară), un fost ansamblu istoric săsesc restaurat de la zero de către un cuplu de români.

Deschiderea acestui loc înțesat de istorie nu s-a făcut mai devreme de anul acesta și de la 1 iunie este redeschis, cu măsura de prevenție a găzduirii unei singure familii odată. Deși drumul principal conectează domeniul cu Sibiu, Sighișoara sau Mediaș, de ce să nu rămâi aici pentru a cunoaște de-a fir a păr cetatea, biserica fortificată și casa parohială, toate aparținând domeniului Moșna?

De ce să nu te dedai unui atelier de bucătărie locală sau unuia de plante aromatice organizat de gazde? De ce să nu vizitezi ferma bio aflată în imediata apropiere pentru a degusta bunătăți de prin partea locului sau, de ce să nu petreci un weekend întreg în bătrâna livada a domeniului?

Cine a cochetat vreodată cu alimentația raw vegană, a ajuns sigur pe website-ul Ligiei Pop, „gurul” românesc când vine vorba de subiect. Și pentru că ea este unul din oamenii care au restaurat acest monument istoric, vechile rețete săseși din meniul Casei Moșna pot fi comandate în variantă vegană, vegetariană sau raw.

Preț cameră dublă: de la 266 lei/ noapte

Castelul Haller

Aflat la numai 20 de kilometri de Târgu Mureș, Castelul Haller din Ogra a cunoscut lumina soarelui, în prima lui formă, în urmă cu patru secole și a jucat succesiv rolul de casă aristocratică, școală, internat și sfat popular.

Vestea cu adevărat bună este că, în zilele noastre, castelul funcționează în regim de pensiune-restaurant-cramă, iar cei cu simț oenologic și, în genere, pasionații vinului, nu vor trece nepăsători peste ultimul termen al ecuației.

Ignorând (pe cât posibil) aerul istoric-aristocratic și ambientul rafinat de epocă modernă al hotelului, este prea probabil ca partea preferată a unui sejur aici să fie zona de spa. Dotată cu jacuzzi, saună finlandeză și bazin cu apă termală, aici ar putea fi exact locul unde rănile izolării să fie oblăduite, iar stresul din ultimele luni, tratat corespunzător.

Preț cameră dublă: 280 lei/ noapte, mic dejun inclus

Zabola Estate, Covasna

La trei ore de mers cu mașina din București și șase kilometri față de orașul Covasna (în inima depresiunii Târgu Secuiesc), Domeniul Zabola este răspunsul incontestabil la nevoia de tradiții, natură și răsfăț.

Iată un loc care te transpune în viața nobililor de altădată, dar și unul față de care istoria comunistă nu s-a arătat prea îndurătoare. Fostele grajduri ale domeniului, șelăria, construcția care obișnuia să adăpostească fostul generator de curent electric pentru satele învecinate, fosta reședință a grădinarului, precum și fosta cabană de vânătoare a nobilei familii (înconjurată de pădure cât vezi cu ochii) au fost toate transformate în unități de cazare care variază în preț și tematică.

Îți trebuie mai multe zile de concediu decât îți poți lua în condiții responsabile pentru a te plictisi aici. Zabola pune la dispoziție un ghid și o ascunzătoare din care poți urmări urși, căprioare și alte animale sălbatice aparținând Carpaților, masaj și cursuri de echitație, cursuri de preparare a kurtosului, saună în mijlocul pădurii și trasee pentru drumeții.

Preț cameră dublă: 392 lei/ noapte

Castel Daniel

Iată o construcție care a asistat la povești românești de secol XVII, care-a suferit invazii tătare, ravagii ale cruciadelor, care a rămas, de-a lungul secolelor, unul dintre cele mai de seamă edificii ale culturii secuiești în țara noastră. Și care găzduiește astăzi călători.

Povestea ansamblului seamănă leit cu un capitol din istoria națională și același lucru se poate spune despre decorul, arcadele, bolțile sale, încăperile secrete sau muralii vechi și misterioși. Asta nu înseamnă nici pe departe că istoria dă afară pe ușă luxul. Nici poveste. Baldachinele, mobila cu iz boieresc și spa-ul aflat în imediata apropiere demonstrează că istoria și confortul pot face casă bună împreună.

Dacă setea de cultură și cunoaștere e cea care-ți îndoaie inima la gândul că, momentan, nu poți călători, folosește pretextul cazării în acest conac declarat monument istoric și dă o fugă în Covasna. Descoperă acolo meșteșugul cioplitului și al picturii, transmise de generații, al fabricării butoaielor, al preparării kurtosului și a pâinii cu cartofi.

*Aceste două din urmă unități, în echipă cu Casele de oaspeți ale Contelui Kalnoky au preîntâmpinat lipsa absolută a sejururilor exotice cu care ne confruntăm actualmente cu un pachet de șase nopți (764 EUR/persoană) de istorie, tradiție și relaxare. Au pus la cale o săptămână plină de drumeții, trasee, mese tradiționale, ateliere, vizite în locuri cheie pentru meșteșugurile ardelenești, momente de spa și răsfăț și multe altele. Consultă-le pe îndelete aici.

Preț cameră dublă: de la 435 lei/ noapte, mic dejun inclus

Conac Polizu

Iată și o recomandare aflată în inima Moldovei, în județul Iași, mai exact, în satul Maxut (în apropiere de orașul Hârlău) pentru o precizie ireproșabilă. Un loc elegant și plin de bun gust, în care florile de toate soiurile sunt la ele acasă, iar decorul face să nu te surprindă deloc salutul unei regine trecând în grabă, în drumul ei spre grădină (mai ales știind că Regina Maria a călcat pe-aceleași lespezi pe care calci și tu).

E foarte redusă posibilitatea să vrei să părăsești conacul, să te lipsești de grădina luxuriantă, de trilurile păsărilor, de vecinătatea dealurilor Moldovei și de degustările de vinuri (moldovenești). Dar dacă, din cine știe ce motive nebănuite, hotărăști să o faci, să știi că te așteaptă cultura și natura moldovenească la cel mai autentic nivel al ei.

Orașul Hârlău, de exemplu, una dintre cele mai vechi așezări ale Moldovei se află la 20 de minute de mers pe jos, iar podgoriile Cotnari (împreună cu rezervația forestieră Pădurea Cotnari - Cătălina) la doar câțiva kilometri mai departe. Pentru acestea și multe alte drumeții din împrejurimi, Conacul Polizu închiriază gratuit biciclete oaspeților săi.

Preț cameră dublă: de la 300 lei/ noapte, mic dejun inclus