Sari direct la conținut

Numărul deceselor zilnice cauzate de cancer s-ar fi dublat sau chiar triplat în timpul pandemiei, ajungând la 300-400 pe zi în România – asociațiile de pacienți

HotNews.ro
Pacient in Romania, Foto: Agerpres
Pacient in Romania, Foto: Agerpres

Bolnavii de cancer nu au acces la diagnostic și tratament în această perioadă, fiind „victime colaterale” în lupta cu COVID-19, atrag atenția reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație care reprezintă bolnavii de cancer din România, într-o scrisoare deschisă. Din cauza lipsei de acces la tratament, „afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale”, afirmă reprezentanții FABC.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România, după bolile cardiovasculare, și are o medie de 142 de decese pe zi în țara noastră, conform datelor oficiale Globocan.

Reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer susțin că această cifra „s-a dublat sau triplat” în ultimele luni. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a ajuns la această concluzie după ce a făcut o paralelă cu un studiu realizat în Marea Britanie, ce arată că numărul deceselor la pacienții oncologici a explodat în perioada pandemiei, în condiții similare cu țara noastră – acces restrâns sau întârziat la tratament pentru acești pacienți – a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, pentru HotNews.ro.

„Un pacient care stă o lună-două fără tratament sau i se întârzie chimioterapia sau radioterapia sau operația, peste o lună poate să aibă metastaze”, a mai declarat Cezar Irimia, pentru HotNews.ro.

„Cine raspunde pentru aceste decese evitabile?”, se întreabă reprezentanții bolnavilor de cancer, care lansează un apel către autorități: „Opriți acest genocid și deschideți spitalele până nu este prea târziu!”

Cezar Irimia

Redăm integral textul scrisorii deschise adresate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație care reprezintă pacienții oncologici din România:

„Deschideți spitalele până nu este prea târziu!

Lipsa accesului la diagnostic și tratament pentru pacienții cu suspiciune de cancer, victime colaterale în lupta cu COVID-19

Am început anul 2020 copleșiți de amenințarea unui nou virus și îl vom încheia cel mai probabil sufocați de cancer. În ultimele trei luni, lupta împotriva COVID-19 s-a extins și în spitalele de pneumologie, iar majoritatea pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar nu au mai avut acces la bronhoscopii și drept urmare la confirmarea diagnosticului și a unui tratament adecvat care să le salveze viața. Cancerul pulmonar avansează galopant, într-o dinamică similară pandemiei. E un cancer perfid, care, pe fondul crizei din sistemul de sănătate, pare scăpat de sub control. Situația este similară pentru toti pacienții cu suspiciune de cancer, pe toate formele acestei patologii. Dacă nu se acționează rapid și nu se facilitează accesul la diagnostic, vom avea încă un segment numeros de victime colaterale ale unui sistem care s-a dovedit neputincios să lupte pe doua fronturi cu COVID-19 și cu afecțiunile oncologice, iar în cazul deceselor prin cance, numărul este de ordinul zecilor de mii. Acesta poate fi de fapt al doilea val al pandemiei de COVID-19, pentru care trebuie să ne pregătim cu toții.

Măsurile pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19) au salvat mii de vieți, cu siguranță. În egală măsură însă, coroborate cu lipsurile din sistemul de sănătate la nivel de resuse, organizare eficientă, infrastuctură, disponibilitate, empatie, au condus la un risc crescut de mortalitate prin cancer, tocmai prin lipsa de confirmare a diagnosticului în timp util. Afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale. În cazul cancerului pulmonar, Ministerul Sănătății și Comisia de Pneumologie consideră că diagnosticul unui caz nou ‘reprezintă în principiu o urgență și nu poate fi amânat până la încheierea pandemiei. Prin urmare, pacienții cu suspiciune de cancer pulmonar trebuie să facă investigațiile necesare diagnosticului (examen CT, bronhoscopie cu biopsie, evaluare afuncției pulmonare și a statusului cardiac) prin internare într-un serviciu de pneumologie non-Covid sau programare a investigațiilor în ambulator’.

În realitate, în toată această perioadă o singură unitate medicală, respectiv Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a realizat bronhoscopii, însă și acesta a funcționat la capacitate minimă. Restul unităților sanitare care ar fi putut să asigure acces la investigațiile specifice, nu s-au putut organiza în direcția asigurării unor circuitele funcționale pentru pacienții aflați în căutarea unui diagnostic. Astăzi încă nu se fac bronhoscopii, astăzi încă nu se fac tratamente chirurgicale, astăzi înca nu ne găsim medicamentele care pot face diferența între viață și moarte. În aceste condiții, este de așteptat ca o mare parte a celor peste 11.000 de pacienți diagnosticați în fiecare an cu cancer bronho-pulmonar, să piardă oportunitatea de a începe un tratament, să ajungă din stadii avansate în stadii terminale ale bolii și astfel să le fie compromisă șansa la viață. Acestora li se vor adauga persoanele care deși au simptome specifice unui cancer pulmonar – infecţii pulmonare repetate, creşterea intensităţii tusei, greutate în respiraţie – nu au avut acces la servicii de medicină primară și nu au putut ajunge la un medic specialist. Dacă situația accesului la servicii medicale nu revine la normalitate, toți acești pacienți se vor număra probabil printre cei care primesc un diagnostic de cancer pulmonar abia dupa deces. Iar de cancer pulmonar mor peste 10,000 de oameni anual în România, aproape 20% din numărul total al deceselor prin cancer.

Daca inainte de pandemie, mureau zilnic 142 de pacienti din patologia oncologică (conform Globocan 2018), astazi, cu ce am semnalat anterior, această cifră s-a dublat sau triplat! Si cine raspunde de aceste decese evitabile?

În România, nimeni! Cine să se ocupe de pacienții cronici, dacă Ministerul Sănătății nu mai există, ci doar Ministerul Covidului? Nimeni! Opriți acest genocid si deschideți spitalele până nu este prea târziu!”

ARHIVĂ COMENTARII
Ochii_pe_voi • 2020-06-11 14:37:31
sau Stare de Exterminare pentru bolnavii cronici. Bolnavi de cancer nu au avut acces in spitale, nici la consult de specialitate. Sunt mii de decedați pe care Tătaru & Co îi au pe conștiință.
5 19
noi2013 • 2020-06-11 15:14:44
nu au constiinta, nici fata de cei morti, nici fata de cei vii
5 11
pehash • 2020-06-15 10:07:48
Daca ar muri de 4 ori mai multi, am fi vazut deja in rapoartele lunare de miscare naturala a populatiei de la INS o crestere cu ~50% a mortalitatii. Nu se vede. In plus, conform acelorasi date Gobocan, avem in medie 228 cazuri noi/zi. La 400 de decese/zi, practic, ar muri de 2 ori mai repede decat apar cazurile... Sigur este un impact negativ, in mod special asupra calitatii vietii bolnavilor de cancer, dar se exagereaza cu decesele.
0 1
jeanvaljeanro • 2020-06-11 15:31:35
si totusi unde sunt mortii astora? in ce statistica?alti pesedisti mascati intr-o asociatie! sa va fie rusine cu asociata voastra de mincinosi!
4 2
noi2013 • 2020-06-11 14:44:20
Arafat si Tataru, in primul rand, nu raspund pentru acesti bolnavi si decedati?!
5 18
Ochii_pe_voi • 2020-06-11 15:07:23
Răspund doar morții. Criminalii nu pățesc nimic
5 11
cucuveauamov • 2020-06-11 14:46:03
noi ne spalam pe maini si ii iubim pe conducatori. Iar dupa ce mor, ii trecem pe lista de covizi ca sa ne spalam si mai bine pe maini si sa indragim si mai mult conducerea de partid si de stat.
7 13
Lok • 2020-06-11 14:46:34
Sa intelegem ca au murit mai multi de la cancer decat de la Gripa chineza? Pai in cazul asta, starea de alerta trebuie urgent ridicata!!!
5 12
jeanvaljeanro • 2020-06-11 15:32:22
asociatia asta minte cu nerusinare!
4 3
Lok • 2020-06-11 16:22:34
Dar oare guvernantii nostrii pot afla? Daca mint si pun in pericol siguranta nationala nu ar trebui sa sara pe ei? Sincer astept un raspuns de la mai marii specialisti.
1 2
Ozmo • 2020-06-11 14:48:13
Comisia Europeană recomandă ridicarea restricțiilor de călătorie în UE din 15 iunie de R.M. Joi, 11 iunie 2020, 14:44 Actualitate | Esenţial Comisia Europeană Sursa: HotNews.ro / Victor Cozmei Bruxellesul a recomandat joi ridicarea tuturor restricțiilor de călătorie în interiorul Uniunii Europene și a Spațiului Schengen din 15 iunie și redeschiderea granițelor externe ale UE pentru Balcanii de Vest din 1 iulie, scrie AFP. Dacă majoritatea țărilor din UE și Spațiul Schengen își vor fi redeschis granițele între ele în data de 15 iunie, unele, precum Spania, prevăd amânarea momentului. Executivul european preconizează că "toate restricțiile" aplicate pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus să fie ridicate la această dată. Comisia preconizează de asemenea redeschiderea "parțială și progresivă" a granițelor externe ale UE și Spațiului Schengen după 30 iunie. Ultimul curând în ceea ce privește granițele aparține statelor membre iar Comisia nu poate face decât recomandări. Executivul european apreciază că din 1 iulie călătorii care vin din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia) trebuie să fie autorizați să intre în UE, având în vedere că situația epidemiologică din aceste țări este "similară sau mai bună" decât cea din UE.
3 6
jeanvaljeanro • 2020-06-11 15:34:37
tovarasilor marxisti de la Bruxelles li s-au terminat banii. mai bine va imbolnaviti, pe noi nu ne mai intereseaza ca am ramas fara bani si avem nevoie sa revina sclavetii!
5 2
justin puscasu • 2020-06-11 14:54:47
ar trebui tras la raspundere pentru toate astea.
4 11
jeanvaljeanro • 2020-06-11 15:35:11
toate astea care.ce spune asociatia asta este o minciune sfruntata!
4 2
di livio • 2020-06-11 15:00:21
GCS, numărați și decedați de cancer, infarct, etc...de ce mama supărării numărăm numa covizii?...nu înțeleg, probabil nu-i presa focalizată pe alte boli, cu adevărat mortale...îs sau nu 300 pe zi?...dacă îs, îi grav, iar intrăm la bănuieli, teoria conspirației...asta n-am înțeles de la început, statistici numa cu decedați covid, ciudat, tătă zîua- bună zîua covid
6 10
jeanvaljeanro • 2020-06-11 15:37:27
s-a dat statistica pe aprilie la decedati: "INS: Numărul persoanelor care au decedat în aprilie a fost cu 474 mai mare faţă de aprilie 2019, dar cu 779 mai mic faţă de martie 2020". Deci unde sunt mortii acestei asociatii de mincinosi?!
8 2
di livio • 2020-06-11 17:15:44
da de ce covizii trăbă dați separat de GCS?...îi tot mortalitate, se pare mai mică decît canceru...de ce atîtea clasamente, Italia coboară, Brazilia urcă în clasament, zici că-i campionat mondial covid...dacă îi CM covid, să vedem și CM decedați cancer, infarct, malarie, etc...io înțeleg că lu covid i se face reclamă pe toate canalele...dăcît că la un moment dat efectu va fi taman pe dos, vezi SUA...dacă va fi numa comunicare secretă paranoică, oamenii își amintesc de ceașcă și ai lui
1 4
unins • 2020-06-11 15:54:20
e simpla: pentru cancer nu exista vaccin si este aproape sigur ca nici nu va fi, dar pentru Covid, s-ar putea obtine un vaccin si trebuie pregatita calea pentru a fi comercializat si acceptat.
2 3
Calin_file_de_dosar • 2020-06-11 15:28:06
“Bolnavii de cancer nu au acces la diagnostic și tratament în această perioadă..” Asta e o MINCIUNA ORDINARA pentru care acest domn ar trebui tras la răspundere! Care este interesul sa aruncați cu noroi in sutele de medici oncologi, radioterapeuți și in asistentele care au lucrat pe brânci in perioada asta (niciunul din programele de oncologie nu a fost oprit!) sa țină spitalele de oncologie Covid-free și pacienții oncologici safe?!...
5 3
zigzag • 2020-06-11 15:39:38
Bai, oameni buni, voi ati auzit de individul asta vreodata? Sunteti sceptici la orice, inclusiv la numarul de cazuri zilnice, dar il credeti pe asta care "a ajuns la această concluzie după ce a făcut o paralelă cu un studiu realizat în Marea Britanie"? Pai personajul asta nu a zis o vorbulita in niciuna din guvernarile PSD, ultima lui iesire publica, inainte de pandemie, a fost in 2016, cand erau tehnocratii. Pana la pandemie era bagat in seama exclusiv de presa PSD unde nu spunea nimic alarmist desi erau aceleasi lipsuri si probleme. ONG-ul lui e abonat la POSDRU. Unde va e discernamantul?
5 4
Ephemeris • 2020-06-11 15:46:00
"Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a ajuns la această concluzie după ce a făcut o paralelă cu un studiu realizat în Marea Britanie, ce arată că numărul deceselor la pacienții oncologici a explodat în perioada pandemiei, în condiții similare cu țara noastră - acces restrâns sau întârziat la tratament pentru acești pacienți" Deci si in Marea Britanie E ACEEASI SITUATIE!!! Probabil ca tot Tataru si Arafat sunt de vina si pentru situatia din Anglia. Sa le spunem britanicilor ca am gasit vinovatii! Tataru, Arafat! Jos guvernul, ala din Romania, intotdeauna!
6 3
Lok • 2020-06-11 16:25:34
Ca vad ca avem mai multe probleme decat salvati de moarte.
1 5
marie-cu-palarie • 2020-06-13 09:17:19
Faptul că britanicii s-au aruncat în cap e strict problema lor. Să se certe englezii cu Boris Johnson și scoțienii cu Londra și să se spele pe cap. Între timp noi trăim în România și pentru ce se întâmplă în România e absolut firesc să răspundă autoritățile din România - MAI ALES că e vorba de o situație în care autoritățile au impus dictatură sanitară care, iată, ucide de 30 de ori mai mulți oameni decât pretextul sub care a fost instituită. Căci, să fim serioși, Hapciu19 e un pretext. Și unul chiar slab.
0 0
2020-06-11 15:48:26
2 8
Dor-El • 2020-06-11 16:31:26
Poate ca si apar deja. Cancerul nu se afla printre comorbiditatile Covid ?
4 2
INTERVIURILE HotNews.ro