Iranul continuă să refuze accesul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pe două situri pe care agenția ONU dorește să le inspecteze ca parte a misiunii sale de verificare a activităților nucleare ale Teheranului, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste două situri, la care inspectorii au dorit să obțină acces timp de câteva luni, se numără printre cele trei locuri pe care AIEA le pune sub semnul întrebării bănuind activități nucleare nedeclarate, fără legătură dovedită cu programul actual al Teheranului.

Statele nucleare au cheltuit în 2019 suma record de 73 miliarde de dolari pentru arsenalele lor atomice, cu aproape 10% mai mult decât în anul precedent, conform raportului prezentat la Geneva de Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), grup de organizaţii laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2017, transmite DPA, citat de Agerpres.

SUA sunt responsabile pentru aproape jumătate din această sumă şi pentru cea mai mare parte a creşterii totale, relevă ICAN.

Bugetul în materie, al Statelor Unite, care include cercetarea în domeniul armelor nucleare, a crescut cu 5,8 miliarde de dolari, ajungând în 2019 la 35,4 miliarde de dolari.

Prin comparaţie, cheltuielile efectuate de China, Marea Britanie, Rusia, Franţa şi India au crescut cu procente mult mai mici.

În ce priveşte Israelul şi Coreea de Nord, se estimează că aceste cheltuieli au stagnat.

Israelul, despre care se crede pe scară largă că deţine un arsenal nuclear, nu confirmă, ca politică de stat, existenţa acestuia.

Pakistanul a fost singura putere nucleară care a cheltuit ceva mai puţin anul trecut, reiese din raportul ICAN, care se bazează pe date disponibile public şi pe estimări ale bugetelor militare.

'Aceste cifre nu includ costurile umanitare masive şi tributul de mediu rămase moştenire de pe urma testelor şi producţiei de arme nucleare', relevă Alicia Sanders-Zakre, autoare a studiului, într-un comunicat.

ICAN, lansată în 2007 şi care grupează sute de organizaţii neguvernamentale, este principalul promotor din rândul societăţii civile al Tratatului de Interzicere a Armelor Nucleare, semnat de 81 de state.

Printre acestea nu se numără însă niciuna din puterile nucleare, care deţin împreună 14.000 de arme nucleare, conform celei mai recente estimări realizate de Institutul Internaţional pentru Cercetării în Domeniul Păcii (SIPRI), cu sediul la Stockholm.