Donald Trump a stârnit o polemică afirmând că vineri este "o mare zi" pentru George Floyd, bărbatul de culoare a cărui moarte, prin asfixie, în timp ce era reținut de un polițist alb, a declanșat un val de proteste în Statele Unite, scrie AFP. Inițial declarația sa a fost interpretată de presa internațională ca o paralelă între moartea lui Floyd și reducerea surprinzătoare a șomajului, dar președintele american vorbea despre tratamentul egal în fața justiției.

Donald TrumpFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Am văzut cu toții ce s-a întâmplat săptămâna trecută, Nu putem permite ca așa ceva să se repete", a spus președintele american, legat de moartea acestuia.

"Sper că George ne privește de acolo de sus gândind că ce se întâmplă în țară este grandios. Este o mare zi pentru el, este o mare zi pentru toată lumea", a continuat el.

"Este o mare, mare zi în termeni de egalitate", a adăugat el, după ce fusese acuzat că nu a oferit niciun răspuns la acuzațiile protestatarilor- rasism, violențele poliției, inegalități.

Donald Trump convocase presa pentru a saluta scăderea surprinzătoare a șomajului. Majoritatea discursului său a fost consacrată acestui subiect.

Comentariile sale legate de George Floyd au fost interpretate de majoritatea ziariștilor drept o paralelă surprinzătoare între această veste economică bună și drama care a zguduit America.

Casa Albă a protestat împotriva acestei știri "false".

"Președintele vorbea foarte clar despre lupta pentru o justiție echitabilă și un tratament echitabil în fața legii atunci când a făcut acest comentariu", a afirmat oe Twitter unul dintre consilierii de comunicare, Ben Williamson.

Chiar înainte de comentarii despre George Floyd, Donald Trump a evocat tema justiției echitabile.

"Egalitatea în fața legii trebuie să însemne că fiecare american primește același tratament în fiecare dintre interacțiunile cu forțele de ordine, indiferent de rasa sa, de culoare, de sex sau credință. Trebuie să fie tratați de manieră dreaptă de forțele de ordine", a subliniat el.