Fostul episcop al Huşilor Corneliu Bârlădeanu, cercetat după ce ar fi abuzat sexual și ar fi violat elevi ai Seminarului Teologic, a fost eliberat din arest, printr-o decizie luată vineri de instanța supremă. În cazul celuilalt preot cercetat în acest dodar, arestul preventiv a fost înlocuit cu controlul judiciar. Ei au fost arestați preventiv în 22 mai, dar au contestat decizia.

Fostul episcop Corneliu BarladeanuFoto: EpiscopiaHusilor.ro

Cei doi preoți au fost arestați preventiv printr-o decizie a Curţii de Apel Iaşi, au contestat decizia, iar instanța supremă le-a admis contestațiile.

În cazul preotului Sebastian Jitaru, magistrații au decis plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile, în timp ce pentru fostul episcop al Huşilor Corneliu Bârlădeanu (Corneliu Onilă) instanța supremă nu a luat nicio măsură preventivă.

"Dispune punerea în libertate de îndată a inculpaţilor arestaţi preventiv, după cum urmează: inculpatul Jitaru Sebastian Cristi – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.2/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi; inculpatul Onilă Cornel – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.1/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză", este decizia instanței supreme.

Hotărârea este definitivă.

Potrivit Parchetului Curții de Apel Iaşi, fostul episcop de Huşi Corneliu Onilă este cercetat pentru "agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei", precum şi pentru o infracţiune de "viol în formă continuată".

În dosarul preoților Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru sunt trei victime minore, iar una dintre ele a fost abuzată de ambii preoți, potrivit referatului procurorilor cu propunere de arestare.

Dosarul în care Jitaru și Onilă sunt cercetați pentru agresiune sexuală a fost redeschis în anul 2019, după ce, anterior, acuzațiile fuseseră clasate de anchetatori. De altfel, cei doi sunt protagoniștii unui alt dosar, deschis în urmă cu trei ani, atunci când Jitaru, alături de alți doi preoți, l-au șantajat pe fostul episcop de Huși. Ei au spus că vor face publice imagini în care Onilă apare întreținând relații sexuale cu o persoană despre care se crede că era un elev de la Seminarul Teologic Huşi, actualmente preot într-o parohie din judeţul Vaslui. Jitaru și cei doi complici ai săi au fost condamnați pentru faptele de șantaj. Pentru această faptă, Sebastian Jitaru, fost preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Vaslui.

Actualul dosar penal în care Onilă și Jitaru au fost arestați preventiv a fost deschis de Parchetul Curții de Apel Iași ca urmare a investigațiilor Să fie lumină publicate în ultimul an.

Corneliu Onilă a fost episcop de Huşi până în august 2017.