Preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), polonezul Witold Banka, i-a avertizat pe sportivi să nu trişeze în perioada pandemiei de coronavirus, în care testele antidoping s-au rarefiat.

Witold Banka, seful WADAFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

„Dacă proştilor le vine ideea că este timpul potrivit să se dopeze, atunci le spun: Nu! Îi vom prinde! Vom începe să creştem numărul de teste cu toate organizaţiile antidoping cât de curând posibil. Principala noastră misiune este să eliminăm dopajul”, a declarat Witold Banka pentru portalul german Sportbuzzer, conform Agerpres.

AMA/WADA a fost nevoită să-şi reducă capacitatea de testare din cauza restricţiilor impuse de Covid-19 în majoritatea ţărilor din lume, dar Banka susţine că agenţia a lucrat intens pentru a preveni şi a detecta dopajul.

Fostul ministru polonez al sporturilor a reamintit că testele antidoping reprezintă doar o modalitate pentru a prinde trişorii, alături de paşaportul biologic, analizele pe termen lung şi cooperarea cu justiţia.

Oficialul AMA/WADA a precizat că tehnologia controalelor antidoping pe baza picăturilor de sânge uscat va fi testată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, reprogramate în anul 2021 şi acestea vor fi introduse oficial la JO 2020 de iarnă de la Beijing.

Banka, care şi-a preluat prerogativele de preşedinte WADA de la 1 ianuarie, doreşte să crească fondurile de care dispune forul său, format din contribuţii de la guverne şi asociaţii sportive: „Avem 40 milioane dolari la dispoziţia noastră, dar când compari acest buget cu cel ale unui club de fotbal sau al unei echipe de ciclism, atunci devine ridicol. Bugetul nostru nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Voi încerca să ne îmbunătăţim resursele financiare pentru lupta antidoping. Putem menţine sportul curat doar cu un buget mai mare”.

Citește și:

Antidopaj: AMA/WADA a prezentat noile reguli în contextul pandemiei de coronavirus

Coronavirus: Rusia suspendă testele antidoping ale sportivilor săi