Instanța a pronunțat joi o primă sentință în procesul privind moartea fotbalistului Patrick Ekeng, care s-a prăbușit pe teren în timpul meciului. La patru ani de la decesul acestuia, magistrații au dispus o pedeapsă de un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru medicul de la ambulanță care l-a preluat pe jucător de pe stadion.

Defibrilatorul care i-ar fi putut salva viata lui EkengFoto: Alex Nicodim/ Gazeta Sporturilor

Decizia a fost pronunțată de magistrații de la Judecatoria Sector 2 și nu este definitivă.

Instanța a decis condamnarea medicului Mihaela Duță la un an și șase luni de închisoare cu suspendare și executarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității, potrivit Mediafax. Medicul trebuie să plătească daune în cuantum de 200.000 de euro.

Patrick Ekeng (26 de ani) a decedat pe 6 mai 2016, în timpul meciului Dinamo - Viitorul Constanța, fără un contact cu un adversar în prealabil. După intervenția staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanță. Ekeng a primit îngrijiri pe gazon, iar apoi a fost transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. După aproximativ 70 de minute de efectuare a manevrelor de resuscitare, a fost declarat decedat.

Doctorița Elena Mihaela Duță - delegată să asigure asistenţa medicală de urgenţă în 6 mai 2016, la meciul desfăşurat pe Stadionul "Dinamo" - a fost trimisă în judecată de către procurori în aprilie 2018, pentru ucidere din culpă.

Mihaela Duță se afla pe stadionul Dinamo în momentul în care lui Patrick Ekeng i s-a făcut rău. Procurorii spun că, fără a evalua complet starea pacientului, Mihaela Duță nu a dispus inițierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat în ambulanță în vederea transportării la Spitalul Clinic de Urgență București, aflat în imediata vecinătate a stadionului.

"Inculpata Duță Elena-Mihaela, având calitatea de medic specialist medicină de urgență și fiind delegată să asigure asistența medicală de urgență la data de 06.05.2016 la partida de fotbal desfășurată pe Stadionul "Dinamo", prin încălcarea obligațiilor ce îi reveneau, a omis să ia măsurile care se impuneau și anume - în prima faza evaluarea corectă a stării jucătorului Ekeng Ekeng Patrick Claude în funcție de care trebuia să ia sau să dispună măsurile adecvate și, ulterior, după ce a constatat că pacientul se află în fibrilație ventriculară, să aplice protocolul de resuscitare prevăzut de ghidurile pentru "basic life suport" - sporind astfel un pericol însemnat pentru viața pacientului, pericol care nu a mai putut fi înlăturat, acesta decedând în ciuda intervenției ulterioare a personalului medical din cadrul Spitalului "Floreasca", neprevăzând rezultatul inacțiunii sale, deși trebuia și putea să prevadă producerea acestui rezultat", se preciza într-un comunicat al Parchetului Capitalei.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialiști din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng a survenit din cauza unei fibrilații ventriculare apărute pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existența unui proces miocardic în remisiune și precipitată de un efort fizic.