Vicepremierul Ungariei Zsolt Semjén le transmite maghiarilor că este nerealist să revendice totul “în numele celor 1000 de ani”, iar "să te aştepţi la o soluţie din partea Uniunii Europene este naivitate". Referindu-se la procentele etnice modificate, vicepremierul ungar a spus că, "acceptând Trianonul, este trădare", scrie hirado.hu, citând MTI.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vicepremierul ungar a afirmat, la Csurgó, de Ziua solidarităţii naţionale, care coincide cu centenarul semnării Tratatului de pace de la Trianon, că în 1990, Ungaria era cel mai slab stat din Bazinul Carpatic, iar acum, "în faţa ochilor noştri, se schimbă raportul puterilor".

“Construim o Ungarie puternică, cu o conştiinţă naţională puternică, conştienţi de faptul că statul ungar nu este doar un furnizor de servicii administrative pentru locuitorii unei anumite zone, ci este autodeterminarea politică a naţiunii maghiare, sensul final al acesteia. Obiectivul său este enţinerea şi dezvoltarea naţiunii maghiare”, a declarat politicianul.

Vicepremierul a spus că Legea fundamentală a Ungariei a fost elaborată în baza acestor principii şi ea prevede că Ungaria poartă responsabilitatea faţă de maghiarii de peste hotare, iar în baza acesteia are loc în Bazinul Carpatic dezvoltarea economică şi întărirea identităţii de o amploare inimaginabilă până nu demult.

"Trebuie să înfruntăm că este nerealist să revendicăm totul “în numele celor 1000 de ani”, să te aştepţi la o soluţie din partea Uniunii Europene este naivitate", a afirmat el.

Făcând referire la procentele etnice modificate, vicepremierul ungar a spus că "acceptând Trianonul, este trădare", scrie hirado.hu. "Dorim să rămânem maghiari pentru că suntem moştenitori ai miracolului pe care îl numim maghiaritate, ai acestei limbi ingenioase, ai acestei istorii eroice, ai acestei unice culturi, ai acelor valori pe care numai noi le putem păstra pentru noi înşine şi le putem oferi umanităţii".

El a atras atenția că a rămâne maghiar este posibil doar dacă va dăinui întreaga maghiarime și că “dacă ar dispărea maghiarii din Transilvania sau din Slovacia, ar fi mutilată maghiarimea din întreaga lume".

“Să ne aducem aminte de Trianon este o datorie şi un ordin moral, să ne amintim de Trianon înseamnă doliu, crezul solidarităţii noastre, să ne amintim de Trianon semnifică mândria de a dăinui, să ne amintim de Trianon înseamnă şi misiunea noastră de a depăşi momentul Trianon”, a mai spus vicepremierul Ungariei.