”​Ieri, (la întâlnirea cu Guvernul- n.red.) am avut de-a face cu două tipuri de mesaje: cele ale firmelor mari, cu resurse, cu sedii prin alte țări, și care a fost un mesaj mai ponderat. Unul de îngrijorare, dar nu un mesaj de disperare. Câteodată, mesajul nostru pentru IMM-uriile din România n-a prea fost auzit. Va trebui să ne unim forțele, să nu mai mergem pe firme foarte mici cu câte 1-2 angajați, ci să mai facem fuziuni și să mai sprijinim între noi pentru a avea mai multe resurse”, a spus joi Dragoș Anastasiu, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK) la conferința ”VorbIMM despre: relansare economica si managementul crizei”, organizată de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Dragos AnastasiuFoto: Hotnews

Ascultă aici intervenția de joi a lui Dragoș Anastasiu:

Descarca fisierul audio in format MP3

Ce a mai spus Dragoș Anastasiu în urmă cu o oră:

  • Întrebarea este care sunt resursele acestei țări. În special, referindu-mă la zona de turism și ospitalitate pe care o cunosc mai bine, ea n-a beneficiat de nimic special. E adevărat că șomajul tehnic a fost un ajutor pentru toată lumea. Dar să ne imaginăm ce ar fi fost dacă nu erau nici acele măsuri. Au existat măsurile generale, în schimb n-au existat ajutoare specifice.
  • Discutam cu fratele meu care e în America și îmi spunea că acolo numai dacă nu ai cont de persoană fizică sau pe firmă, nu ai primit bani. În Germania, unde am două firme, și acolo am primit bani. Nu mulți, câteva mii de euro. Dar s-au dat. România din păcate nu își permite la nivel bugetar să ajute sub această formă. A te lupta cu țări în care acest lucru se întâmplă este extraordinar de greu.
  • Va trebui să ne unim forțele, să nu mai mergem pe firme foarte mici cu câte 1-2 angajați, ci să mai facem fuziuni și să mai sprijinim între noi pentru a avea mai multe resurse. Deci, nu am văzut măsuri specifice, nu s-au dat bani direct, sunt tot felul de lucruri în pregătire și am cerut tot timpul o asumare a momentelor. Am cerut dead-line-uri. Peste o săptămână facem ceva, peste o lună altceva. Avem acces la doi lei? Foarte bine, dar spune-ne când avem acees la cei doi lei: peste o săptămână, peste o lună? Ca să putem să ne facem un plan!
  • Trăim într-un mediu în care asistăm la 3 fenomene: 1. nu avem încredere unii în alții. Nici Statul în noi, nici noi în Stat și nici noi între noi. 2. Nu avem resurse. Spre deosebire de Germania care merge pe excedente bugetare an de an, noi am mers pe împrumuturi. Suntem de asemenea destul de greu bancabili atât ca țară cât și ca firme. Și 3. Avem inclusiv la guvernare oameni care nu au neapărat mentalitatea de antreprenori. Noi am pornit de la zero afacerile. Am căutat resurse, am alergat după ele, ne-am dat cu capul de pereți. Aici e o gândire: ne dau băncile bani? bine! Nu ne dau? Iar bine!
  • Suntem pe cont propriu, dar nu suntem pierduți. Trebuie să ne suflecăm mâinile și să ne apucăm de treabă. Să ne unim forțele și să ne ajutăm între noi. Să nu stăm să ne plângem de milă.