​În Canada au fost analizate resturi fosilizate din stomacul unui dinozaur care a murit acum 110 milioane de ani, iar astfel de dovezi directe sunt rare. Dinozaurul erbivor din specia Borealopelta avea cam 6 metri lungime și a mâncat ferigi înainte să piară, probabil înecat într-un râu. În 2011 a fost descoperit, iar de atunci analizele au scos la iveală lucruri detaliate uimitoare.

Dinozuaurul Borealopelta markmitchelliFoto: Julius Csotonyi

Conținutul fosilizat al stomacului acestui dinozaur din cretacic s-a păstrat și a putut fi analizat. Dinozaurul din specia Borealopelta markmitchelli a trăit în provincia Alberta din Canada. Făcea parte dintr-un grup de dinozauri corpolenți, însă cu cap mic și cu patru picioare de mici dimensiuni. Dinozaurul era ”blindat”, deoarece corpul lui era acoperit cu plăci osoase.

Analiza a arătat că avea în stomac mai ales frunze dintr-o anumită specie de ferigă, dar și frunze de conifere și de alte plante care rămân verzi pe tot parcursul anului. Au fost găsite și rămășițe de cărbune, semn că dinozaurul a căutat hrană într-un loc unde fusese recent un incendiu.

Au fost găsite și gastrolite, pietricele pe care le-au înghițit diverse animale pentru a facilita digestia.

Se bănuiește că după acest prânz dinozaurul a căzut într-un râu sau a fost luat de ape și a ajuns în mare. Creatura străveche a rămas îngropată în sedimente marine până în 2011 când a fost descoperită din întâmplare.

Cele mai recente descoperiri au fost publicate în Royal Society Open Science

Surse: National Geographic, Reuters