Orizontul devine tot mai sumbru pentru autorii unui studiu foarte criticat privind hidroxiclorochina și Covid-19: prestigioasa revistă medicală The Lancet, care l-a publicat, a recunoscut într-un avertisment formal că "întrebări importante" planează asupra subiectului, scrie AFP.

Plaquenil (Hidroxiclorochina)Foto: Profimedia Images

Avertismentul a fost publicat marți seara sub forma unei "expression of concern", o declarație formală folosită de revistele științifice pentru a semnala că un studiu ar putea avea probleme.

Trebuie notat însă că o "expression of concern" nu este la fel de gravă ca o retractare pur și simplu.

Studiul concluziona că hidroxiclorochina nu este benefică pentru bolnavii de Covid-19 internați și ar putea fi chiar nefastă.

Articolul a avut un răsunet mondial și repercusiuni spectaculoase, determinând OMS (Organizația Mondială a Sănătății) să suspende testele clinice cu hidroxiclorochină împotriva Covid-19. Franța a decis chiar să interzică tratamentul.

Citește și:

Publicat în 22 mai în The Lancet, studiul se bazează pe datele a 96.000 de pacienți spitalizați între decembrie și aprilie în 671 de spitale și compară starea celor care au primit tratamentul cu cel al pacienților care nu l-au primit.

După publicare, numeroși cercetători și-au exprimat îndoielile legate de studiu, inclusiv cercetători sceptici în privința efectelor hidroxiclorochinei împotriva Covid-19.

Problema principală - datele

Într-o scrisoare deschisă publicată în 28 mai, zeci de cercetători din întreaga lume au subliniat că o examinare minuțioasă a studiului ridică "îngrijorări legate atât de metodologie cât și de integritatea datelor".

Sunt ridicate semne de întrebare legate de incoerențe privind dozele administrate în anumite țări dar și chestiuni etice legate de colectarea informațiilor și refuzul autorilor de a da acces la datele brute.

Aceste date provin de la Surgisphere, care se prezintă drept o societate de analiză a datelor din domeniul sănătății, cu sediul în Statele Unite.

În comunicatul de marți, The Lancet reamintește că un "audit independent privind proveniența și validitatea datelor a fost cerut de autorii neafiliați la Surgisphere și este în curs, cu rezultate așteptate în scurt timp".

"Nu este suficient, avem nevoie de o evaluare cu adevărat independentă", a reacționat pe Twitter cercetătorul James Watson, unul dintre inițiatorii scrisorii deschise.

"Planează îndoieli privind integritatea studiului Lancet. Retrospectiv, pare că decidenții politici s-au bazat prea mult pe acest studiu", a comentat profesorul Stephen Evans, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Înainte de controversele privind acest studiu, alte lucrări la scară mai mică ajunseseră la aceeași concluzie, fără ca metodologia lor să facă obiectul criticilor.

Timpul științific și cel mediatic

Studiul Lancet a fost atacat virulent de partizanii hidroxiclorochinei, sub deviza #LancetGate pe rețelele sociale.

În prim plan s-a aflat și cercetătorul francez Didier Raoult, unul dintre primii promotori ai acestui tratament.

"Castelul de cărți de joc se prăbușește", a scris el miercuri, pe Twitter.

Autorii studiului, Dr Mandeep Mehra și colegii săi, apără lucrarea.

"Suntem mândri că am contribuit la studiile privind Covid-19" în această perioadă de "incertitudine", declara în 29 mai unul dintre ei, Sapan Desai, directorul executiv al Surgisphere.

Dar societatea este în centrul controverselor: o altă revistă medicală de referință, New England Journal of Medicine (NEJM), a publicat marți o "expression of concern" pe subiectul unui studiu al aceleiași echipe, realizat tot pe baza datelor Surgisphere. Sapan Desai este coautor și la acest studiu.

Acest studiu viza legătura dintre mortalitatea provocată de Covid-19 și bolile cardiace.

Potrivit The Guardian, o serie de angajați ai Surgisphere au foarte puțin sau chiar deloc expertiză științifică. Un angajat prezentat drept editor pe știință este un autor de science fiction și fantasy. O altă angajată, prezentată drept director de vânzări, ar fi în realitate hostess la diverse evenimente.

Un specialist francez, Pr Gilbert Deray, vede în publicarea acestor avertismente de către The Lancet și NEJM semnul că cele două studii vor fi retrase. O astfel de decizie ar fi "un dezastru" deoarece este vorba de "repere".

"Aceste erori ilustrează că timpul științific trebuie deconectat de cel mediatic. Urgența pandemiei nu justifică studii mediocre", a comentat el, pe Twitter.