Partidele politice sunt în plină negociere pentru trei funcții de conducere rămase vacante în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Numirile sunt politice, însă fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu propune să fie numiți tineri profesioniști. Acesta a dat și câteva exemple de astfel de experți în domeniul energiei.

Razvan NicolescuFoto: Arhiva personala

"Corina Murafa (Ashoka/fost Petrom reglementare), Andrei Covatariu (Enel reglementare), Andrei Ilas (Cooperativa pentru Energie/fost analist IRENA), Ionuț Stan (Deloitte/fost Engie) sau Mihai Bălan (RWEA) sunt cateva nume potrivite care îmi vin acum în minte", a scris Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este, teoretic, o instituție independentă, nesubordonată deciziilor politice. Așa prevăd normele europene, dar și legislația națională. Practic, este o instituție puternic controlată politic. Astfel, pentru orice numire în funcția de șef se poartă negocieri subterane intense între partide, dar și în interiorul partidelor. Acum, s-au eliberat trei funcții importante, una de vicepreședinte și două de membri simpli în comitetul de reglementare.

Cea mai importantă este funcția de vicepreședinte. Aceasta ar fi vizată de Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaților. Este o funcție pe care o deține de foarte mulți ani, din 2004.

Pentru mai multe amănunte citește Jocurile politice din spatele noilor numiri la autoritatea de reglementare din energie