Este un termen auzit în lung și-n lat, mai ales în ultimii ani, pe măsură ce industria whisky-ului continuă să crească exploziv. Single malt whisky este adesea asociat cu Scoția și cu whisky-ul produs acolo, dar mulți nu știu că poate fi făcut oriunde în lume. Single Malt, single barrel, single cask (barrel sau cask = butoi), single grain. Termenii pot crea confuzii. Așa că vom lua fiecare categorie de single malt whisky și o vom defini.

Acesta este paharul pentru whiskyFoto: Wikipedia

Single malt whisky poate fi și chiar este făcut pretutindeni. Azi, țări ca Japonia, Taiwan, India, Suedia, America și Italia și multe altele produc single malt whisky și categoria World Whisky devine tot mai poulară pe zi ce trece. Dacă este un Single Malt Scotch Whisky, atunci este făcut în Scoția, dar altfel poate veni de oriunde.

Single:

Cuvântul „single” în single malt whisky ne spune că lichidul provine de la o singură, unică distilerie. Un Glenfiddich single malt whisky, de exemplu, trebuie făcut la Glenfiddich Distillery. Talisker single malt, ați ghicit, este făcut la Talisker Distillery. Aceasta nu înseamnă că lichidul vine dintr-un singur butoi, ci de obicei dintr-un număr foarte mare butoaie din care s-a amestecat. Da, un single malt whisky este de asemenea un amestec din butoaie diferite, de vechimi diferite, „contopite” la un loc. Vârsta inscripționată pe sticlă vorbește despre cel mai tânăr whisky din mixtură. Un 12 Year-Old Single Malt ne spune că whisky-ul cel mai tânăr are o vârstă de 12 ani, dar poate conține lichide mult mai vârstnice.

Ingrediente:

acum atacăm al doilea cuvânt din expresie, „malt”. El înseamnă că un single malt trebuie făcut doar din malț de orz. Bourbon-ul trebuie să includă 51% porumb în rețeta de cereale, blended whisky este o mixtură de whisky din malț și whisky provenit din alte cereale. Un singur lucru de notat: orzul poate veni de oriunde, dar single malt este definit de țara în care este făcut. În Japonia, distileriile importă și folosesc orz din Regatul Unit, dar dacă este distilat și maturat la o singură distilerie din Japonia, este un Japanese Single Malt.

Clarificări:

În acest punct ar trebui să aveți o înțelegere bună a ceea ce este un single malt whisky. Acum, să lămurim niște neînțelegeri ale industriei. Cuvântul „single” în single barrel sau single cask spune același lucru ca și single malt: vine dintr-o singură distilerie. Totuși, în cazul unui single barrel sau single cask, whisky-ul vine dintr-un singur butoi. Ca urmare, în vreme ce un single malt poate fi vândut în mii de sticle, un single cask va rezulta în numai 200-600 de sticle, în funcție de mărime. Aceasta face producțiile de single cask mai rare și mai scumpe. Din nou, un single grain whisky vine dintr-o singură distilerie, dar poate fi o mixtură de diferite cereale.

Termenii despre whisky și producția sa sunt nesfârșiți. Totuși, primul pas pentru oricare fan este să înțeleagă categoriile de bază și ce le face ceea ce sunt; aceasta îi va aduce cu un pas mai aproape de stilul de whisky favorit. Cu o bază solidă și înțelegere a acestor stiluri, trecerea spre termeni mai complicați va fi mult mai ușoară.

Și acum, un pahar de single malt? (Forbes)