Ionuţ Stroe, Ministrul Tineretului şi Sportului, a venit cu noi precizări despre reluarea sporturilor de echipă, acesta dând exemplu FRF și LPF: au solicitat reluarea Ligii 1 la data de 13 iunie.

Ionut StroeFoto: cdep.ro
  • "Iată ce avem în plus de ieri faţă de 15 mai, când a fost prima etapă de relaxare în domeniul sportului. Deschiderea este la toate categoriile de vârstă, copii juniori, seniori. Se pot organiza competiţii sportive, în anumite condiţii.
  • Ordinul reglementează activitatea sportivilor de performanţă, adică a tuturor sportivilor legitimaţi la un club, de la cei mai mici la cei mai mari. Se pot deschide aşadar competiţiile în aer liber pentru sporturi individuale, se pot redeschide în aer liber competiţiile la acele sporturi de echipă, după condiţii menţionate în ordin, adică la orice fel de competiţie care se doreşte a fi reluată este nevoie de acea informare prealabilă din partea clubului sau a federaţiei organizatoare către MTS.
  • Avem solicitări în acest sens din partea unor federaţii şi organziatori de competiţii deja. Fotbalul a solicitat reluarea la 13 iunie. Sunt permise reluarea antrenamentelor individuale şi la sporturile de sală, nu la competiţiile indoor, ci antrenamentele individuale.
  • Se pot relua antrenamentele şi competiţiile la sporturile în bazin, pentru sportivi, pentru cei legitimaţi, de la cei mai mici la cei mai mari. În continuare rămâne regula fără spectatori la toate nivelurile şi competiţiile.
  • Eu îmi doresc ca sportul să aibă spectatori, pentru că prin definiţia lui sportul e un spectacol. E un gol mare pe care îl simţim cu toţii, dar în propunerile iniţiale de la LPF şi FRF și-au asumat reluarea fără spectatori. Această măsura este pentru a creşte nivelul de siguranţă şi protejarea sănătăţii tuturor participanţilor.
  • E foarte dificil ca organizator să faci selecţie. La mine la Craiova sunt 7.000 de abonaţi, cum ai putea să selectezi doar 4.500 dintre ei? Clubul ar fi direct responsabil de o eventuală infectare, Liverpool - Atletico Madrid a avut 47 de decese, eu nu cred că e confortabil în această fază ca un club să îşi asume o asemenea responsabilitate.
  • Trebuie să avem puţină răbdare. După modelul în care treptat am reluat şi relaxat măsurile, e posibil să avem spectatori. Eu îmi doresc acest lucru. Accesul spectatorilor e în relatie cu evoluaţia pandemiei. Dacă vom avea o evoluţie bună, în sensul diminuării cazurilor noi, evident ca nu vom ţine spectatorii acasă" - Ionuț Stroe, într-o conferinţă de presă.

În Liga 1 mai sunt de disputat în total 72 de meciuri: 24 din play-off şi 48 din play-out. Liga 1 s-a întrerupt pe 12 martie, din cauza pandemiei de coronavirus.

Cele mai importante condiţii prevăzute în ordinul MTS:

  • în timpul evenimentelor sportive toţi participaniţii, sportivi antrenori, arbitri, voluntari, vor fi supuşi unui triaj epidemiologic;
  • conferinţele de presă se vor organiza online, declaraţiile de presă post-eveniment vor fi în regim individual;
  • testarea se face cu două trei zile înainte de primul meci şi este pentru toată lumea, arbitri, delegaţi, fotbalişti, oficiali antidopping;
  • din 14 în 14 zile testarea va fi repetată;
  • mai multe zone de acces în stadioane: zona 1 - zona interioară stadionului: terenul de joc şi vestiarele, maximmul 80 de persoane; zona 2 - zona tribunelor cuprinde sectoarele, scările de acces, zona mass media, spaţiile administrativem maximum 85 de persoane, iar zona 3 - zona exterioară care va fi în afara stadionului pentru reporteri, transmisiuni, maximum 60 de persoane;
  • nu sunt recomandate şedintele tehnico-tactice în vestiar (Mediafax).