Guvernul a adoptat mircuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care modifică programul de finanţare pentru firme IMM Invest. "In ceea ce priveşte creditele de invstiţii, garanţia de stat se va face doar asupra investiţiei. O altă barieră eliminată - acel criteriu COVID a ieşit din schemă", a declarat ministrul Finanţelor Florin Cîţu la finalul şedinţei de Guvern.

Florin CituFoto: Hotnews

"Guvernul a adoptat miercuri două ordonanţe. Prima Ordonanţă a elimitat câteva bariere pe care le-am identificat după discuţiile cu clienţii şi cu mediul financiar-bancar, la programul IMM Invest.

In ceea ce priveşte creditele de invstiţii, garanţia de stat se va face doar asupra investiţiei. Deci va fi o garanţie de stat asupra ipotecii sau imobiliară, asupra activelor finanţate prin credit. Garanţia va fi doar pe investitţie, nu mai există o garanţie extinsă", a declarat Cîţu.

Cu alte cuvinte, companiile nu mai au nevoie de garanţii asupra bunurilor atâta vreme cât statul garantează creditul obţinut de firmă prin programul IMM Invest.

De asemenea, a doua modificare importantă ţine de "certificatele covid".

"În cazul lunilor de credit, garanţia se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii instituţiilor de credit, asupra tutror conturilor. Deci şi aici s-au simplificat lucrurile.

O altă barieră eliminată - acel criteriu COVID a ieşit din schemă. Era o ambiguitate, el nu exista acolo, dar ca să fie lucrurile clare astăzi am modificat ordonanţa în sensul în care această ambiguitate a fost eliminată.

Astăzi la ora 9.00 am depăşit plafonul de 1 miliard de lei şi erau aprobate 1441 de credite şi de Fondul de Garantare, în sistemul financiar-bancar sunt mult mai multe credite aprobate. După ce va fi publicată ordonanţa de azi sunt sigur că viteza de aprobare va creşte. Dacă va fi nevoie plafonul va fi modificat", a mai declarat Cîţu.