România și Republica Moldova au rămas mereu într-o zonă dilematică, în ciuda Parteneriatului Strategic dintre cele două state și a apropierilor succesive, care au avut loc mai ales în al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu, între 2010 și 2014.

Klaus Iohannis si Igor DodonFoto: romania.europalibera.org

Scandalul diplomatic din aceste zile nu are însă legătură cu planurile de la București, ci mai degrabă cu problemele interne pe care le are președintele moldovean după scandalul legat de „kuliok”, punga care apare în clipul video care a atras atenția publicului din Republica Moldova și pe care Igor Dodon ar fi primit-o de la Vladimir Plahotniuc.

E o formă des întâlnită la liderii balcanici, dar nu numai, ca atunci când au probleme în interior, să arate cu degetul spre exterior. Liderii de la Chișinău au prins din zbor oportunitatea de a răspunde arogant unor critici politice, făcute de un eurodeputat liberal.

România a răspuns la rândul ei, poate, prea acid, direct din sediul Ministerului Externe, unor replici care s-au purtat pe facebook.

Diplomația virtuală a devenit în acest caz o formulă de accentuare a enervărilor...

Integral pe Europa liberă