O uriaşă placă tectonică de sub Oceanul Indian se rupe în două - Hotnews Mobile
1 € 1 USD sâmbătă 16 ian 2021

O uriaşă placă tectonică de sub Oceanul Indian se rupe în două

de I.B. Vineri, 22 mai 2020, 19:48
- a A+
Imagine
Uriaşa placă tectonică aflată sub Oceanul Indian se va rupe în două într-un interval de timp scurt din punct de vedere geologic, conform unui nou studiu, transmite vineri Live Science.


Această placă tectonică denumită India-Australia-Capricorn, se rupe în două şi cele două părţi se distanţează una de cealaltă cu aproximativ 1,7 milimetri pe an. Peste 1 milion de ani, o eternitate pentru oameni dar o simplă clipă în timp geologic, cele două părţi ale acestei plăci se vor afla la distanţa de 1,7 km una de cealaltă.

"Nu este o structură care se deplasează rapid, dar totuşi distanţarea se face cu o viteză semnificativă dacă o comparăm la alte plăci tectonice", a declarat co-autoarea acestui studiu, Aurélie Coudurier-Curveur, cercetător principal la Institutul de Fizică a Pământului din Paris.

Spre exemplu, Falia Mării Moarte din zona Orientului Mijlociu se deplasează cu o viteză de două ori mai mare (0,4 centimetri pe an), în timp ce mai celebra Falie californiană San Andreas se deplasează de 10 ori mai repede (1,8 cm pe an), potrivit Agerpres .


17849 de afisariAoleu!
tddrg [utilizator], Sâmbătă, 23 mai 2020, 12:14
+7/9
Daca se scurge tot oceanul prin gaura aia?
Asta nu-i nimic!
shobolanul de santina [utilizator], Sâmbătă, 23 mai 2020, 17:48
+4/6
E dovedid stiintific ca Soarele o sa "moara" si noi odata cu el...Bine, nu acum, in vreo cateva miliarde de ani dar e jale!
inca 4 comentarii comenteaza