CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat joi că gigantul social media va începe să permită multora dintre cei 50.000 de angajaţi şi celor nou recrutaţi să lucreze permanent de acasă, adăugându-se unui număr mic, dar în creştere, de companii din domeniul tehnologiei care au adoptat o activitate descentralizată în timpul pandemiei coronavirusului, informează NBC News şi Reuters.

Mark ZuckerbergFoto: Captura YouTube

El anticipează că, în următorii cinci până la zece ani, aproximativ 50 la sută din forţa de muncă a Facebook va lucra de la distanţă. Aceasta ar însemna o schimbare semnificativă a concentrării de personal care ar putea modifica radical modul de funcţionare a companiei.

Acest proces va începe cu "o deschidere agresivă a recrutării la distanţă" - mai întâi în Statele Unite, apoi în afara acestora - dincolo de centrele urbane unde Facebook are birouri.

"Nu mi se pare prea bine să limităm angajarea la persoane care locuiesc în jurul birourilor", a spus Zuckerberg, potrivit Agerpres.

Angajații marilor companii de tehnologie încep revenirea în număr mic la birou. Unii vor lucra doar de acasă de acum înainte

Angajații Facebook din Europa și SUA revin din iulie la birou, însă în numere foarte mici, în timp ce și la Google revenirea este lentă și ponderea celor care vor lucra de la birou va rămâne redusă și la final de an. La Twitter, abordarea este și mai radicală: cei care doresc să lucreze doar de acasă de acum înainte, pot face acest lucru, scrie The Verge.

La Facebook, în iulie vor fi cel mult un sfert dintre angajați în clădire simultan și ponderea procentuală va crește foarte lent, în mai multe etape. În unele birouri din Asia revenirea se va face mai repede, dar totul depinde de condițiile locale. Compania le va permite angajaților care pot lucra de acasă să facă acest lucru cel puțin până la final de an.

Pentru revenirea la birou compania caută soluții despre cum să se păstreze distanțarea în microbuze, autobuze și în spațiile comune. În cele mai mari sedii ale companiei cantinele sunt locuri unde se întâlneau simultan și peste 1.000 de angajați, lucru care nu mai este posibil.