O femeie de 83 de ani din Bistrița, testată pozitiv cu coronavirus, refuză internarea / Șefa DSP: Nu putem să o obligăm, s-a apelat la Poliţie - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3203joi 04 iun 2020

O femeie de 83 de ani din Bistrița, testată pozitiv cu coronavirus, refuză internarea / Șefa DSP: Nu putem să o obligăm, s-a apelat la Poliţie

de G.S. Luni, 11 mai 2020, 14:56
- a A+
Imagine
Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a declarat luni, pentru Agerpres, că va fi nevoie de o hotărâre judecătorească prin care autorităţile să o poată transporta forţat la spital pe femeia de 83 de ani din comuna Măgura Ilvei, care, după ce vineri a fost depistată cu Covid-19, a refuzat să fie internată la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.


Potrivit lui Andriţoiu, bătrâna era, vineri, asimptomatică şi medicul de familie este cel care ţine legătura cu ea, pentru a urmări evoluţia bolii.

"Nu s-a schimbat nimic în protocol, dar nu putem să o obligăm şi s-a apelat la Poliţie şi o să îi facă dosar penal. Medicul de familie este în legătură cu ea. Nu e simptomatică, dar eu sper ca o hotărâre judecătorească să ne ajute şi să o putem duce (la spital - n.r.), pentru că nu se poate să stea. Spitalul nu poate să elibereze tratament la domiciliu. Poliţia va face toate demersurile. (...) E primul caz în care ne confruntăm în sensul acesta, dar nici nu o putem lua cu forţa. Fără o hotărâre judecătorească nu o să putem face nimic", a declarat directorul DSP pentru Agerpres.

Anca Andriţoiu spune că, deşi femeia nu prezintă simptome de Covid-19, este nevoie ca aceasta să fie monitorizată în spital, ţinând cont de vârstă şi de comorbidităţi.

"Nu e în regulă, trebuie să o ducem la spital. Sigur, dacă nu are simptome de Covid, nu se face nu ştiu ce tratament, dar, totuşi, trebuie cineva să o monitorizeze în spital", a afirmat Andriţoiu.

Directorul DSP Bistriţa-Năsăud a precizat că tot vineri a fost confirmat cu Covid-19 şi fiul femeii de 83 ani, care locuieşte într-un alt imobil din Măgura Ilvei şi care a fost transportat la spital fără ca echipajul medical să întâmpine opoziţie din partea acestuia.

În acest caz, Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a înregistrat, luni, un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Primarul comunei Măgura Ilvei, Valer Avram, a declarat că autorităţile au încercat timp de trei ore, în cursul zilei de vineri, să o convingă pe bătrână să fie internată în spital, pentru a primi tratamentul adecvat, având în vedere că suferă şi de alte boli, dar aceasta a refuzat.

Femeia locuieşte în casă alături de fiica şi nepotul său, care se află în izolare, în timp ce ginerele s-a autoizolat la o altă adresă, unde are un teren agricol pe care îl lucrează.

Potrivit primarului, femeia de 83 de ani care a refuzat internarea este contact al unei alte persoane din comună confirmate cu Covid-19, care a vizitat-o.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bistriţa-Năsăud, Annabella Muzsi, a precizat luni că femeia de 83 de ani a semnat documentele prin care confirmă că nu doreşte să fie transportată la spital şi că în zilele care au urmat nu au mai fost primite solicitări pentru această persoană.


38263 de afisari


Bine face
Atoatestiutorul [utilizator], Luni, 11 mai 2020, 15:12
+33/35
altfel ajunge la spital unde poate muri din alte motive decat COVID.
astia vor s-o omoare institutionalizat
Stefan534324 [utilizator], Luni, 11 mai 2020, 15:30
+32/36
iei omul sanatos de acasa cu politia si-l bagi in spital fortat, si apoi in mormant
inca 26 de comentarii comenteaza
Cookie Settings