Rapperul britanic Ty, în vârstă de 47 de ani, a murit din cauza Covid-19, a anunţat echipa lui, informează News.ro.

Rapperul TyFoto: Captura Youtube.com

Ty era cunoscut pentru stilul său matur, inspirat mai mult de rapperii americani de modă veche decât de sound-ul îndrăzneţ londonez.

În 2004, al doilea album al lui, „Upwards”, a fost nominalizat pentru trofeul Mercury, alături de Amy Winehouse, The Streets şi Franz Ferdinand. Trupa din urmă a fost desemnată câştigătoare.

Numeroşi reprezentanţi ai comunităţii rap i-au adus omagii, numindu-l „un prieten, un model şi bază a rap-ului britanic”.

Născut în Londra, în 1972, Ben Chijioke a crescut împreună cu sora lui într-o familie strictă. Era aşteptat ca el să devină medic sau avocat. Însă el s-a îndrăgostit de hip-hop şi a decis să urmeze o carieră ca MC.

După ce şi-a găsit o slujbă ca inginer de sunet, a început să înregistreze, la mijlocul anilor 1990. A colaborat cu New Sector Movement şi DJ Pogo, şi găzduia o serie de petreceri hip-hop intitulată „Lyrical Lounge”.

A debutat discografic în 2001, cu „Awkward”, însă al doilea album l-a făcut celebru. După acesta, a mai lansat câteva albume solo, cel mai recent, „A Work of Heart” (2018), şi a colaborat cu zeci de artişti, de la bateristul Tony Allen la Soweto Kinch şi Arrested Development.

Artistul a contractat noul coronavirus la începutul anului, iar pe o pagină web creată în aprilie pentru strângerea de fonduri era precizat că el fusese plasat în comă indusă. A fost scos de la terapie intensivă, după ce starea lui a părut că se îmbunătăţeşte, însă joi echipa lui a confirmat decesul.