Un proiect de lege care acordă autonomie Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaților - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3203joi 04 iun 2020

Un proiect de lege care acordă autonomie Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaților

de Redacția Politic Marţi, 28 aprilie 2020, 22:22
- a A+
Imagine
Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului care este forul decizional în acest caz.


Proiectul de lege are avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dar a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen prin urmare, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.

Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliu de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

De asemenea inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru ani dar și autorități locale - un Consiliu Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliu Orășenesc, Consiliu Municipal și primar.

Totodată, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

"Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. Ordinea administrativă a Ținutului Secuiesc se bazează pe condițiile geografice, economice, sociale și culturale, pe dezideratul istoric al populației acestuia privind asigurarea autonomiei. Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale", susțin în expunerea de motive a proiectului de lege inițatorii UDMR.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în şedinţa din 23 aprilie un proiect de lege depus de trei deputați UDMR care prevedea acordarea autonomiei Ținutlui Secuiesc. Potrivit fișei proiectului de lege acestuia i-a expirat termenul de dezbatere pe data de 25 martie și abia la o lună diferență, conducerea Camerei Deputaților a luat act de adoptarea tacită a acestuia. De altfel, alături de acesta proiect au mai fost adoptate tacit și alte 17 proiecte de lege.

Inițiativa va intra în dezbaterea Senatului și va avea același parcurs în comisii și apoi în plen. De precizat este ca inițiativa legislativă nu poate fi adoptată tacit de camera decizională , regulamentul comun al Parlamentului dar și Constituția impune dezbaterea și votul de către cel puțin o cameră.

Citește aici:


43143 de afisari


In pandemie?
1anonim [utilizator], Marţi, 28 aprilie 2020, 22:29
+67/73
Ca hotii??
BRAVO
Tudor PetruFriciu [anonim], Marţi, 28 aprilie 2020, 23:10
+34/42
dle CIOLACU.Poate explici romanilor cum ai reusit.
inca 83 de comentarii comenteaza
Cookie Settings