Băsescu cere "repornirea economiei, acum" si propune un plan masiv de investiții: "Ce zici Ludovice? Să știi că eu idei mai am. Dar tu...poți?" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,0881vineri 07 mai 2021

Băsescu cere "repornirea economiei, acum" si propune un plan masiv de investiții: "Ce zici Ludovice? Să știi că eu idei mai am. Dar tu...poți?"

de D.D. Duminică, 12 aprilie 2020, 23:52
- a A+
Imagine
​​Fostul președinte Traian Băsescu cere repornirea economiei printr-un masiv plan de investiții care ar antrena forța de muncă și miscarea economiei în lanț.


"Aș relansa economia prin finanțarea unor proiecte de dezvoltare", susține fostul președinte, precizând că este o oportunitate ridicarea restricțiilor de deficit bugetar și privind gradul de îndatorare.

Băsescu spune că, dacă ar fi la masa deciziei, ar împrumuta 8 miliarde de euro de la BEI pentru relansarea proiectului autostrăzii Transilvania, prin negociere directă a contractului cu constructorii români. "În costul lucrării aș introduce un cost mediu al forței de muncă de 1.500 Euro net pe salariat în construcții", precizează el într-o postare pe Facebook.

Fostul președinte spune că ar împrumuta alte 3 miliarde de euro de pe piața internațională și ar da TRANSGAZ sarcina de a extinde rețeaua de distribuție gaze naturale pentru populație antrenând forță de muncă și comenzi pentru industrie.

Alte 10 miliarde de euro într-un credit sindicalizat BEI/RERD/BM ar trebui folosiți pentru decolmatarea canalelor de irigații, repararea sistemelor de pompare, achiziția de sisteme fixe și mobile de irigații.

Băsescu adaugă că alte 4 miliarde de Euro ar trebui folosiți pentru 8 – 10 centre de colectare legume, fructe și zarzavaturi în marile bazine legumicole și producătoare de fructe.

"Lansarea unui program de asemenea dimensiuni va antrena masiv forță de muncă în mod direct dar și un enorm număr de IMM-uri, firme de transport industrial, companii de transport persoane, firme de catering, capacități de cazare de una două stele/margarete. Toate aceste IMM-uri și intreprinderi familiale vor trebui să aibe acces la credite garantate de stat sau credite cu dobândă subvenționată. Nu în ultimul rând, din cele 3,1 miliarde Euro parte din bani vor fi utilizați pentru spitale, plată șomaj tehnic și finanțare IMM/uri.", precizează Băsescu.

Fostul președinte susține că, de asemenea, este nevoie de bani lichizi pe piață, iar BNR trebuie să asigure lichidități nelimitate și prin reducerea provizioanelor băncilor comerciale.

"Guvernul va fi principalul flămând de pe piață. Va trebui să înceapă prin a împrumuta bani în primul rând de la populație. Vor trebui făcute emisiuni mari eventual cu titluri nenominale și cu drept de achiziție nelimitat. Până la urmă, moral sau imoral și banii de la saltea sunt bineveniți în timp de criză.", mai spune el.

"Ce zici Ludovice? Să știi că eu idei mai am. Dar tu...poți?", își încheie Băsescu postarea de pe Facebook.


43968 de afisariLudovice poate, dar cu o conditie
Sparafucile [utilizator], Luni, 13 aprilie 2020, 0:14
+54/76
Sa-i garanteze cineva raminerea la putere inca 4-5 ani. Altminteri, dupa ce imprumuta banii aia, vine PSD-ul la putere si-i toaca pe amante, pipite, nepoti, tirguri, festivaluri, gabriele firea si sorine pintea.
ok
imi_pasa_de_romania [utilizator], Luni, 13 aprilie 2020, 0:44
+25/35
Hai sa PRESUPUNEM ca tot ce a zis nu sunt aberatii si au ceva analize in spate. Hai sa spunume.
S-a dovedit ca in plina pandemie mondiala si in plina panica si haos din Romania, alesii (sau mai bine zis "numitii") sunt tot pe furat pusi, cu tot felul de contracte dubioase, de numai palmieri mai lipsesc.

Eh, daca vreunul dintre acei "profesionisti" se va vedea cu sumele enumerate de Base, oare ce va face? Base sau vreun cititor care are varsta mai mare de 14 ani chiar mai crede ca vreunul dintre astia e pus pe progres si dezvoltare? Ca o autostrada la noi e gata ca in tari civilziate ca timp? Si ca dupa ce e gata nu arata de parca e facuta in scarba, ci zici ca a facut-o un japonez sau neamt?

Orice proiect inceput chiar si pe buna-credinta se va duce naibii din cauza intereselor, a ciolanului si a spagii.

Pot sa fie toti din proiect pusi pe fapte mari. E suficient sa se prezinte doar o singura firma de constructii si aia sa fie stil TelDrum. Sau sa fie vreun maistru care fura materiale. Ce, doar erau angajati de spitale care furau echipamente, nu?

Pe scurt... orice sansa ca ceva sa se schimbe in tara asta a fost scuipata in fata. De 30 de ani. Si acum culegem roadele. Si la pariu, tot nu se va invata romanul. Si asta se va vedea la sondajele preliminarii. PSD nu va avea sub 25%. Pentru ca asa e romanul. PSD va promite, iar romanul va vota.
inca 85 de comentarii comenteaza