​Aproape 50 de aleși republicani din Camera Reprezentanților a Statelor Unite i-au transmis prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, că va fi pusă în pericol cooperarea economică și militară dintre Washington și Riad dacă regatul saudit nu va ajuta la stabilizarea prețului petrolului prin scăderea producției, anunță Reuters.

Foto:

„Dacă Regatul nu va acționa corect pentru a detensiona criza energetică creată artificial, vom încuraja orice răspuns pe care executivul Statelor Unite îl va considera corespunzător”, au atenționat legiuitorii republicani într-o scrisoare semnată de aproape un sfert din aleșii Partidului Republican din Camera Reprezentanților din Statele Unite.

Marți, Departamentul pentru Energie al SUA a avertizat că prețurile scăzute ale petrolului vor forța companiile americane să își reducă gradual producția cu aproape 2 milioane de barili zilnic, ceea ce ar pune în pericol locurile de muncă ale muncitorilor americani din domeniu.

„Eșecul în a lua măsuri legate de această criză energetică va periclita eforturile comune dintre țările noastre de a colabora economic și militar”, a mai atenționat scrisoarea.

Legiuitorii republicani din Senat au introdus în luna martie o inițiativă legislativă care ar retrage trupele americane, rachetele și sistemele de apărare din regatul saudit dacă acesta nu își va reduce producția.

Președintele american, Donald Trump, a amenințat la rândul său cu tarife aplicate importurilor de petrol din Arabia Saudită și Rusia, dar industria petrolieră americană se opune unei asemenea măsuri, afirmând că va crește costurile pentru rafinăriile din Statele Unite.